Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Egyptische ex-president Mubarak komt mogelijk vrij

De Egyptische ex-president Hosni Mubarak wordt mogelijk vervroegd vrijgelaten.
De Egyptische ex-president Hosni Mubarak wordt mogelijk vervroegd vrijgelaten. Foto AP

De gevangen Egyptische ex-president Hosni Mubarak wordt mogelijk deze week nog vrijgelaten. Rechtbankmedewerkers zeggen dat de rechter geen reden ziet om hem nog langer vast te houden, schrijft persbureau AP.

De rechtbank heeft Mubaraks vrijlating bevolen in de corruptiezaak waarvoor hij vast zit. Hij en zijn twee zoons zouden geld hebben verduisterd voor presidentiële paleizen.

Of Mubarak inderdaad vrijkomt, zoals zijn advocaat zegt, moet nog blijken, zegt onze correspondent Gert van Langendonck. De timing noemt Van Langendonck “symbolisch”:

“President Morsi, die verkozen werd dankzij de revolutie die Mubarak ten val bracht, is afgezet door het leger, en politie en leger lijken bezig te zijn met de Moslimbroederschap van de kaart te vegen. Maar of Mubaraks vrijspraak in het corruptieproces te maken heeft met de huidige situatie is niet helemaal zeker.”

‘Mubarak blijft in principe vastzitten’

Mubarak is vrijgesproken in één corruptieproces maar nog niet in een ander. Van Langendonck:

“In principe blijft hij dus vastzitten. Mocht hij in dat andere proces, dat gaat over gesjoemel met staatsgeschenken, op borg worden vrijgelaten dan kan hij inderdaad op vrije voeten komen. De rechtbank had Mubarak borgtocht verleend voor het nieuwe proces maar hij bleef vastzitten omwille van de corruptiezaken. In een van die zaken is hij nu dus vrijgesproken. Dus als Mubarak deze week toch vrijkomt dan heeft hij dat voor een stuk aan Morsi te danken. Wat ook meespeelt is de maximumperiode van twee jaar die geldt voor voorlopige hechtenis. Die is al ruim overschreden.”

Het kan wel nog twee weken duren voordat er een definitieve beslissing wordt genomen over Mubaraks vrijlating, schrijft persbureau Reuters.

‘Mubarak is nog niet vrijgesproken’

Momenteel staat Mubarak opnieuw terecht voor zijn aandeel in de moord op meer dan 800 betogers tijdens de volksopstand die hem twee jaar geleden ten val bracht. Maar het wil nog niet zeggen dat hij vrijgesproken is, aldus Van Langendonck:

“Mubarak kreeg in juni 2012 levenslang omdat hij niets had gedaan om de dood van de betogers te voorkomen. Maar in januari van dit jaar werd dat vonnis geschorst en een nieuw proces bevolen. Dat was een gevolg van een decreet van Morsi in november. Morsi eigende zich toen ongekende bevoegdheden toe, vooral om de controversiële grondwet goedgekeurd te krijgen.”

Het nieuwe proces tegen Mubarak startte in april en loopt nog.