Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Nederlandse Syrië-gangers vrijgelaten, journalist nog vast in Turkije

De Nederlandse Alaa Abdulfatah is vrijgelaten met haar 17-jarige zoon, nadat ze dit weekend waren opgepakt in Turkije. Journalist en cameraman Bud Wichers, die ook is opgepakt, zit nog wel vast in de Turkse stad Mardin. Dat bevestigt Wichers tegenover persbureau Novum.

Twitter avatar AlaaAbdulMier Alaa Abdulfatah I’m Free now in Mardin.
Ez Azad im li Mardin.
أنا حرة الآن في ماردين. http://t.co/qPAsQB4q0L

Drietal was in Syrië voor reportage

Abdulfatah zou zijn vrijgelaten op humanitaire gronden, en omdat zij ook een Syrisch paspoort heeft. Ze was met Wichers in Syrië omdat hij een reportage maakte over het dorp Amuda, dat Abdulfatah nog een keer wilde bezoeken. Ze groeide er op en was bang dat ze het nooit meer terug zou zien, vanwege de oorlog in Syrië.

Het drietal gebruikte een illegale smokkelroute om de grens met Turkije over te komen. Daar werden ze gearresteerd. Wichers verwacht snel te worden vrijgelaten. Vanmorgen heeft hij nog contact gehad met het ministerie van Buitenlandse Zaeken. Hij laat per telefoon weten het goed te maken, al is het erg warm in het cellenblok van twee bij vier meter, waar hij alleen gevangen zit.

Twitter avatar AlaaAbdulMier Alaa Abdulfatah @BudWichers will be free soon.