Een kalf met een afgerukte poot; werk van een wolf?

Er loopt mogelijk een tweede wolf in Nederland rond, maar zeker is dat nog niet. Een veehouder, die anoniem wil blijven, stuurde enkele weken geleden foto’s naar wolvendeskundige Wim Tegels van een kalf dat dodelijk verwond was gevonden. Tegels concludeert uit de aard van de verwondingen dat het kalf mogelijk is aangevallen door een wolf. Van het kalf was een poot afgerukt en de ingewanden waren er gedeeltelijk uitgehaald.

Begin vorige maand werd een dode wolf aangetroffen langs een weg in de Noordoostpolder. Onderzoekers hebben vastgesteld dat die wolf op eigen kracht naar Nederland was komen lopen, vermoedelijk uit de Karpaten. Kenners verwachten nog meer wolven in Nederland.

Onderzoekers trachten nu zekerheid te krijgen. Ecoloog Roeland Vermeulen van de samenwerkingsorganisatie Wolven in Nederland heeft de foto’s gezien. „Dat een van de poten is verdwenen, duidt op grote kracht. Toch durf ik niet met zekerheid te zeggen dat het een wolf was. Zo gaat een wolf meestal niet met een kadaver om. Ten eerste hoor je zelden dat een koe door een wolf te grazen is genomen. Het gaat vrijwel altijd om schapen en geiten. Ook zijn de ingewanden er niet in hun geheel uitgehaald, wat een wolf wél zou doen. Wat mij ook opviel, is dat het kalf geen oormerk droeg. Het kan misschien gaan om een miskraam. Dan zou het kalf al dood zijn, voordat het is aangevreten door aaseters.” De foto’s worden ook bestudeerd door vossenexperts.