Dijsselbloem: kabinet wil best met oppositie blijven praten

Minister Dijsselbloem: ik heb geen enkele afspraak met de oppositie afgezegd.
Minister Dijsselbloem: ik heb geen enkele afspraak met de oppositie afgezegd. Foto ANP / Jerry Lampen

Wat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) betreft is het kabinet nog steeds in gesprek met de oppositie. “Ik heb geen enkele afspraak afgezegd”, zei hij vanavond op een partijbijeenkomst in Amsterdam, zo meldt persdienst Novum.

D66-leider Alexander Pechtold zei vandaag dat Dijsselbloem hem vrijdag had gebeld om te melden dat het overleg over steun aan bezuinigingen van de baan is. Dijsselbloem weerspreekt dit.

“Pechtold heeft tegen mij gezegd dat met D66 niet te spreken valt als er geen 1,6 miljard euro naar onderwijs gaat. Dat geld heb ik niet. Vrijdag heb ik Pechtold gevraagd: ‘klopt het dat wij nog geen nieuwe afspraak hebben om verder te praten?’ Dat beaamde hij.”

‘Hoop op constructief debat’

Dijsselbloem is niet bang dat de plannen van het kabinet door de oppositie getorpedeerd worden in de Eerste Kamer. “Ik hoop dat we in constructieve sfeer het debat kunnen voeren.”

De gesprekken die Dijsselbloem tot nu toe met Pechtold en CDA’er Sybrand Buma heeft gehad waren ook in constructieve sfeer, stelt de minister.

“Niemand zit in de politiek om de economie verder in de soep te laten draaien.”

‘Enige route die kabinet rest, is die van confrontatie’

Politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet noemt de politieke situatie vandaag in NRC Handelsblad problematisch: in de Eerste Kamer heeft het kabinet geen meerderheid, en de ‘verantwoordelijke’ middenpartijen D66 en CDA, die nodig zijn om de begroting door de senaat te krijgen, varen een harde koers.

“De enige route die het kabinet dan nog rest, is die van de confrontatie. Dit najaar zal de begroting – inclusief de 6 miljard aan bezuinigingen – moeten worden aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. In het kabinet leeft de hoop dat oppositiesenatoren het niet zullen aandurven om het land in zulke barre economische tijden opnieuw in een politieke crisis te storten. Maar zeker is dat allerminst.

“De belangrijkste voorwaarde voor economisch herstel in Nederland lijkt niet zozeer een afgewogen pakket van 6 miljard, maar politieke zekerheid. En juist dat laatste kan het kabinet de komende tijd niet bieden.”

Lees ook: vier vragen over het nieuwe bezuinigingspakket.