‘ABN-Amro boete van DNB om Vestia-fout’

Afbeelding van het hoofdkantoor van de woningcorporatie Vestia.
Afbeelding van het hoofdkantoor van de woningcorporatie Vestia. Foto ANP/ Ilvy Njiokiktjien

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ABN Amro een boete opgelegd wegens het niet naleven van de Witwaswet rond woningcorporatie Vestia. Dat schrijft het Financieele Dagblad vanmorgen. DNB heeft de afgelopen drie jaar slechts één keer eerder een bank beboet.

ABN Amro maakte volgens DNB een fout door de van corruptie verdachte Marcel de V. , financieel topman van Vestia, te accepteren als privéklant. Als de bank meer onderzoek naar zijn vermogen had gedaan, was misschien ontdekt dat V. opmerkelijk vermogend was als corporatiewerknemer. Zo had de Vestia-affaire eerder aan het licht kunnen komen.

V. wordt sinds vorig jaar verdacht van corruptie. Volgens het OM heeft hij voor tien miljoen euro aan smeergeld ontvangen uit de derivatenhandel. De woningcorporatie raakte ernstig in de problemen door handel in deze contracten.

DNB kan maximaal vier miljoen euro boeten opleggen, maar heeft in dit geval slechts een boete opgelegd van 27 duizend euro. DNB ontkent noch bevestigt dat er een boete is opgelegd. ABN zegt tegenover de krant “nooit commentaar te geven op boetes”. Later vandaag doet de Accountantskamer uitspraak in de Vestia-zaak. De tuchtkamer voor accountants beoordeelt of de accountants van Vestia die de jaarrekeningen controleerden hun werk goed hebben gedaan.