Partner Snowden-journalist vast op vliegveld, datadragers ingenomen

De Amerikaanse Guardian-journalist Glenn Greenwald getuigt voor een Braziliaanse congrescommissie over het afluisterprogramma van de NSA.
De Amerikaanse Guardian-journalist Glenn Greenwald getuigt voor een Braziliaanse congrescommissie over het afluisterprogramma van de NSA. Reuters / Ueslei Marcelino

De partner van Guardian-journalist Glenn Greenwald, die de serie onthullende verhalen met klokkenluider Edward Snowden schreef, is negen uur vastgehouden op Heathrow. Hij werd ondervraagd onder het mom van een antiterreurwet.

David Miranda, die samenwoont met journalist Greenwald, was op weg naar Rio de Janeiro en kwam terug uit Berlijn. Daar had hij, zo meldt The Guardian, een meeting gehad met de Amerikaanse filmmaker Laura Poitras (IMDb). Zij werkte met Greenwald en The Guardian aan de onthullende documenten over het afluisterprogramma van de NSA die Snowden aanleverde.

Sinds begin juni schreef Glenn Greenwald, gestationeerd in Brazilië, een aantal artikelen waarin de afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA werden onthuld. Edward Snowden stelde de journalist duizenden bestanden ter beschikking. The Guardian publiceerde op basis daarvan tevens verhalen over Britse surveillanceprogramma’s.

Miranda werd het maximaal aantal toegestane uren - negen – vastgehouden. Daarna moeten de Britse autoriteiten volgens de Terrorism Act 2000 (wiki) overgaan tot een aanklacht en arrestatie of vrijlating.

Telefoon en laptop geconfisqueerd

Scotland Yard meldt dat vandaag “een 28-jarige man” om 08.05 uur werd aangehouden op Heathrow, hij werd “niet gearresteerd” en “vervolgens om 17.00 uur werd vrijgelaten”. Volgens The Guardian werden ondanks het uitblijven van een aanklacht wel onder meer een mobiele telefoon, laptop, camera, memory sticks en dvd’s in beslag genomen.

Terrorism Act 2000 is niet onomstreden omdat arrestanten niet direct recht hebben op rechtsbijstand. Ze mogen zonder verdachte te zijn onder het mom van antiterreurwetgeving onderzocht en bevraagd mogen worden. Niet meewerken betekent een wetsovertreding.