Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nederlandse journalist met Syrië-gangers vast in Turkse cel

De Nederlandse journalist en cameraman Bud Wichers is gisteravond aangehouden in Turkije. Hij werd opgepakt met een Nederlandse vrouw en haar 17-jarige zoon, vertelt Wichers telefonisch vanuit de Turkse gevangenis. Dat meldt persdienst Novum.

Wichers was net teruggekeerd van een reportage in het dorp Amuda, in Koerdisch gebied in het noordoosten van Syrië. De Nederlandse Alaa Abdulfatah uit Delft was daarheen gegaan omdat ze bang was dat ze de stad, waar ze opgroeide en waar haar familie en vrienden leven, niet meer terug zou zien. De islamisten zijn Amuda dicht genaderd, vertelt Wichers. “Ze wilde er nog één keer heen voordat het geweld er losbarst.”

‘Door smokkelaar in val gelokt’

De afgelopen week heeft Wichers opnamen gemaakt. Hij zag een goede reportage in het verhaal van Abdulfatah. Wichers is regelmatig in Syrië. Zo was hij vorige maand voor Ramandanjournaal van de NTR in het door oorlog verscheurde land en ging hij in 2011 op pad met opstandelingen in Libië.

Een smokkelaar heeft het drietal in de val gelokt, waardoor ze in een mijnengebied terechtkwamen, gaat Wichers verder. “Op een gegeven moment was er licht en werden we omsingeld door Turkse soldaten.” Die hebben hen vervolgens aangehouden.

Twitter avatar AlaaAbdulMier Alaa Abdulfatah Vannacht opgepakt door de Turken onderweg terug naar TR. Nu afwachten waar we heen gestuurd worden. Situatie aan de grens is miserabel.
Twitter avatar AlaaAbdulMier Alaa Abdulfatah Nu transfer richting D.bakir.
Verder geen idee wat, wanneer en waar.
Honger en dorst…En zeker tegen TR in de EU. http://t.co/53L7UnWo1q

Ministerie wacht op bevestiging Turkse autoriteiten

Het trio is vandaag de hele dag ondervraagd in de gevangenis in de Turkse plaats Mardin. Abdulfatah heeft via Twittter een oproep gedaan. Wichers had de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) gisteren gevraagd te bemiddelen en het ministerie van Buitenlandse Zaken in kennis te stellen. Het departement wacht volgens hem op bevestiging van de Turkse autoriteiten.

Wichers heeft geen idee wanneer hij en zijn medereizigers worden vrijgelaten. Ze worden goed behandeld, hoewel ze wel een aantal uren geen eten en drinken hebben gehad. “Maar dat is later goedgemaakt.” Wichers noemt zichzelf een onafhankelijk journalist, die zich inzet voor mensenrechten.

In maart 2013 zat Alaa Abdulfatah als een van de initiatiefnemers van de actie ‘The Route to Damascus‘ bij Pauw & Witteman: