Lowlands dag 3 - Bonobo, Foals, Franz Ferdinand

Lowlands 2013 zit er voor ons op, wij hebben het dit jaar weer enorm naar ons zin gehad. We sluiten het liveblog af en gingen nog even lekker uitdansen in de Bravo bij TNGHT, Just Blaze en Noisia. Lees rustig ons liveblog terug en (her)beleef de hoogte- en dieptepunten van dag drie Lowlands 2013. Tot Lowlands 2014!

Zanger Joe Duplantier van Gojira.
Zanger Joe Duplantier van Gojira. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Lowlands 2014...

Wij hebben het dit jaar weer enorm naar ons zin gehad op Lowlands. We sluiten het liveblog af en gaan nog even lekker uitdansen in de Bravo bij TNGHT, Just Blaze en Noisia.
Morgenochtend is er natuurlijk nog wel een In Beeld met het fotoverslag van de derde dag van deze editie door Andreas Terlaak.
Tot Lowlands 2014!

Twitter avatar kimsalabim_ kim Het allerleukste aan Lowlands is naar beneden afgerond toch wel alles. #LL13

Lowlands 2013 (5)

Tenslotte de hoogtepunten van Amanda Kuyper, muziekrecensent van NRC:

Het Nederlands Jeugdorkest dat de minimal music van Steve Reich uitvoerde vond ik vandaag fenomenaal.
Ik genoot ook van Foals met een beduidend hardere set dan het album doet vermoeden. Niet te doen vond ik The Knife.

Lowlands 2013 vond ik geen spraakmakende editie, maar de concerten van Kendrick Lamar, Imagine Dragons, Empire Of The Sun, Foals en het klassieke concert met de muziek van Steve Reich vond ik eruit springen.

Sterke Nederlandse acts waren dit jaar Great Minds en Mozes And The Firstborn.

Lowlands 2013 (4)

Wat uw razende reporter zelf leuk vond deze Lowlands? Vrijdag was ik bijna tot tranen geroerd door een prachtige uitvoering van Hurt door Nine Inch Nails, aan het eind van een geweldig concert. Andere hoogtepunten waren Daugther, Poliça, Kate Boy en ook aan mijn liefde voor James Blake is vandaag geen einde gekomen. Wat fijn dat hij z'n nummers live allemaal anders uitvoert dan de studioversie en stuk voor stuk iets onverwacht en bijzonders weet mee te geven.

Lowlands 2013 (3)

Peter van der Ploeg is naast Senior Metal Correspondent ook redacteur voor NRC Next. Wat hij het beste vond deze Lowlands?

Seeed was zo gaaf omdat het zo'n goed uitgevoerd feestje was met danspasjes en een drumband erbij, dat werkte heel goed. Met strakke raps en Deutsche gründlichkeit, onwijs goed gedaan.

Gojira was de enige echt harde metalact. Er was natuurlijk ook Slayer, maar dat is niet meer wat het geweest is. Dus Gojira had wel wat goed te maken voor de liefhebbers van het steviger werk en dat deden ze uitstekend. Het was superstrak, het geluid was helemaal scherp.

Editors was gaaf omdat de show (met vuurwerk) fantastisch was. Ze kregen de hele tent met gemak mee en lieten horen hoeveel goede nummers ze inmiddels hebben. Misschien zou dit zelfs een betere afsluiter zijn geweest dan Nick Cave die toch wat duister, donker en chagrijnig de avond eindigde.

Lowlands 2013 (2)

Judith Laanen, onze Senior Cool Correspondent, vertelt wat zij het beste vond deze Lowlands:

Jagwar Ma was een grote trippende remix. De rest van de Australische delegatie op vrijdag (Deap Sea Arcade, Tame Impala) mocht er ook wezen.

Deze show van Major Lazer was eigenlijk één lomp beukfestijn, maar wel eentje waar je bij had willen zijn. Jammer dat ze van de hits (Get Free) alleen een refreintje draaiden en dan weer Von Stampenstein gingen. Gelukkig heb ik de Vine nog om mezelf eraan te herinneren dat ik erbij was.

Ik heb nog niet eerder de X-Ray van voor tot achter en van links tot rechts zo kapot gebeukt zien worden als bij John Coffey. De muziek viel me alleszins mee (vuige rock 'n roll), ik had namelijk screamo verwacht. De zanger crowdsurfde het hele publiek over in een rubber bootje. Na het eerste nummer hing er al een jongen in de golfplaten en er waren takken. En dan hebben we het nog niet eens over de Wall Of Death gehad. Het was echt fucking cool.

Over Kendrick Lamar kunnen we kort zijn: beste rapper van het moment en hij deed m'n lievelingsnummer Backstreet Freestyle. Snoeiharde hiphop, daar hou ik wel van.

De zusjesband Haim klinkt op plaat lief, gelikt en poppy, maar live blijken ze enorm goed te kunnen jammen. Daar zit een portie rock 'n roll in dat wil je niet weten. Tot slot een eervolle vermelding voor bassiste Este Haim.

Nick Cave was heel bijzonder

Het concert is inmiddels afgelopen, en veel mensen waren erg onder de indruk.

Twitter avatar norbertpek Norbert Pek Nick Cave blijft doorzingen terwijl hij de hand van iemand op de rij al heel lang vasthoudt. Kippenvel. http://t.co/WmcJdSPYGb
Twitter avatar RTGR89 Rutger Wauw. Nick Cave is de allercoolste man op aarde. Ik wil hem zijn. #ll13
Twitter avatar petuhrick Patrick Bosch Fuck, dat was intens! Nick Cave is echt bezeten door zijn eigen muziek! #LL13

Lowlands 2013 (1)

Ondertussen maken we al een beetje de balans op van Lowlands 2013.
Peter Zantingh zegt:

Vooraf keek ik al uit naar Editors, Frightened Rabbit, Bombino en Foals. Zij maakten de beloftes stuk voor stuk waar. De veelzijdige, gedreven Nick Cave was ondanks de matig gevulde Alpha een geweldige afsluiter. Ik ben daarnaast een beetje afgeknapt op Unknown Mortal Orchestra, die van elk nummer een vervelende jamsessie maakten.

Nick Cave in vorm

Amanda Kuyper staat in de Alpha bij Nick Cave:

Cave is in vorm, geweldig hoe hij zich helemaal geeft en de 21e Lowlands uitblaast. Met zijn band The Bad Seeds brengt hij gruizige, donkere rockballads en smerige rock 'n roll. Opvallend hoeveel contact hij zoekt met het publiek.

Nick Cave

Goat met koebel

Onze redacteur Judith Laanen spot alle memes feilloos:

Twitter avatar sjuu Judith Laanen Goat heeft een koebel! More cowbell! Te gekke dingen gebeuren hier door malle Zweden in gewaden. Wereldmuziek was nog niet zo gaaf. #ll13
Twitter avatar Passetti René Passet Als je dacht dat The Knife gek was moet je even bij Goat komen kijken. Daar is een psychedelische voodooceremonie gaande.
#India
#LL13
Goat

Bestek

Twitter avatar JobdeWit Job de Wit Iemand had een gigantische vork meegenomen naar The Knife. #LL13 #humor http://t.co/FSAHM7bYp2
The Knife

Goat

Ondertussen is op het India-podium het concert van Goat begonnen.
Lowlands licht ons in:

Geitjes zijn lief, maar de geit is ook het symbool van de duivel. Tussen die uitersten in beweegt zich de muziek van Goat, een mysterieus en gemaskerd gezelschap in groteske gewaden dat variaties op voodoorituelen lijkt uit te voeren: vol eindeloze tribal beats, repeterende gitaarriffs, af- en aanzwellende fuzzstormen, magisch dansende danseressen die soms ook als engelen hoog zingend over de band heen zweven. Een soort bizarre kruising tussen Black Sabbath, Can en Fela Kuti. Uit Zweden, of all places, maar dan wel uit het afgelegen Korpolombolo, een vervloekt middeleeuws dorp.

Goat

Nick Cave

Voorlopig geen onverdeelde reacties op het concert van Nick Cave:

Twitter avatar ErikLuyten Erik Luyten Nick Cave. De held. #ll13 @ Alpha http://t.co/oJi1RJCtDo
Nick Cave. De held. #ll13
Nick Cave

Halfvolle tent bij Nick Cave...

... maar hij is wel los, zegt onze redacteur Peter Zantingh:

Twitter avatar pzantingh Peter Zantingh Waanzinnige uitvoering van Jubilee Street. #LL13-afsluiter Nick Cave is los.

De afsluiter in de Alpha, Nick Cave & The Bad Seeds is een kwartiertje geleden begonnen

Twitter avatar TweetsbyRies Richard Nick Cave staat voor een halfvolle Alfa, maar knalt indrukwekkend! #LL13

Vást wel...

Twitter avatar PaulaM1956 Paula Als je kind van 18 met een zooi vrienden op Lowlands is en helemaal niets van zich laat horen, dan is dat een goed teken, toch? #LL13 :-)

Dizzee Raaskal

Nu op de livestream: de Britse rapper Dizzee Rascal, al zo'n twintig minuten bezig in de Bravo.

Die wel meteen een pijnlijk foutje maakte:

Twitter avatar johanbrr Johan Braber Dizzee is niet alleen een Rascal maar ook aan het raaskallen: hij begroet ons in de #Bravo met 'Hello Amsterdam'.... #LL13
Dizzee Rascal

'Muzikaal weinig aan'

Onze redacteur Amanda Kuyper was net bij The Knife in de Grolsch, en is er niet zo over te spreken.

"The Knife is voor mij een muziekconcept van gebakken lucht. Muziek van een tape met flauwe Penney de Jager-achtige dansers en overbodige attributen. Er wordt een feest gemaakt, maar ik vind er muzikaal weinig aan."

Op Twitter zijn de meningen ook verdeeld, maar dat de show van The Knife een spektakel is, is duidelijk:

Twitter avatar Jasper1023 Jasper Willems Het voelt meer als een Eftelingattractie dan een concert. Me no complain #theknife #LL13
Twitter avatar steeph Stephan Okhuijsen Hele aparte ervaring dat optreden van The Knife #ll13
Twitter avatar Marl33n Marleen de Roo Ik wil elke dag wel dansles van the Knife. #ll13
Twitter avatar blauwblaatje Rogier van Eeten Grinnik, Kodaline zit met verbazing backstage te kijken naar de dansact van The Knife... #ll13
Twitter avatar DIRRR_ Ward Mevis The Knife. Ik weet niet of ik iets vets of iets heel kuts zie nu. #ll13

En hee, het valt meer mensen op:

Twitter avatar ndekruijk Nick de Kruijk The Knife..... Slechte playback show met penny de jager showbalet. #ll13

Voor wie te jong is om bij Penney de Jager instant warme gevoelens te krijgen, dat zag er zo uit:

The Knife

Nog even over Gojira...

... dat was dus echt een walsend succes. Onze Peter van der Ploeg maakte foto's van de metal-mannen.

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Gojira! Gaaf zeg. Mooie golven van spijkerharde riffs. Hulde ook voor scherpe geluid in de India. #LL13 http://t.co/Z6mTvpevx8

Gitarist Christian Andreu van Gojira. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Zanger Joe Duplantier van Gojira. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Zanger Joe Duplantier van Gojira. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Zanger Joe Duplantier van Gojira. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Wow!

Het Zweedse electronicaduo The Knife is inmiddels al zo'n twintig minuten bezig in de Grolsch. Helaas niet via de livestream te volgen, maar de harde bas dreunt door tot in de perstent.

Twitter avatar rubbereend Maarten Wow, wow, wow en nog eens wow. The Knife! #ll13
The Knife

Nog vijf minuten Franz Ferdinand

Franz Ferdinand treedt op in een volle Alpha (nog heel even te volgen op de livestream), en het is er een feestje, twittert onze muziekredacteur Jan Vollaard:

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Franz Ferdinand heeft de vaart er meteen goed in itt Alabama Shakes #ll13 http://t.co/OrbufI93PB
Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Groot punkdiscofeest bij Franz Ferdinand #ll13

En dat zijn velen met hem eens:

Twitter avatar Anneke_Sneijder Anneke Dit vuurtje loopt uit de hand. #FranzFerdinand #LL13
Twitter avatar mennopot Menno Pot Zo, wat is Franz Ferdinand sterk terug zeg... Nieuwe songs klinken goed, gitaargeluid voller dan ooit. Alpha op z'n kop. Wow. #LL13
Twitter avatar wilbertmutsaers Wilbert Mutsaers Franz Ferdinand speelt de Alpha in de splinters, zelfs nieuwe tracks worden onthaald alsof t oude bekenden zijn. Evil Eye wordt single #LL13
Twitter avatar DeBaardt Klaas Bakker Franz Ferdinand. Zet ze op een festivalweide/tent en het wordt een feest. Gegarandeerd. Ook nu weer op #LL13.
Twitter avatar TweetsbyRies Richard Franz Ferdinand zet de alfa van voor tot achter en de zij heuvels helemaal op z'n kop!! Sfeer zit er goed in! #LL13

Zelfs de tegenstanders zijn om:

Twitter avatar Marl33n Marleen de Roo Dat Franz Ferdinand is de afsluiter toch? Wat een feest! En dat terwijl ik de band drie keer bewust ontweek. #ll13
franz ferdinand

Update Gojira: strak als een eendenreet

Ze zijn nog niet eens halverwege hun show, die waarachtig brute metalmonsters van Gojira, maar het bevalt onze Peter van der Ploeg nu al:

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Dit zijn de echte zware jongens van het festival. Beukend door laatste en twee voorgaande platen, strak als een eendenreet. Gojira. #LL13
Gojira

Waarachtig brute metal - je weet dat je het wilt

Ondertussen is onze redacteur Peter van der Ploeg bij de Franse metalband Gojira beland, in de India nu alweer een kwartiertje bezig.

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Vijf voor Gojira. #LL13

En wie daar ook is? Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Gezellig m/

Gojira, wie zijn dat eigenlijk? Beter dan dit, in het Lowlands-programmaboekje, kan het eigenlijk niet beschreven worden:

"Gojira de band is een waarachtig bruut metalmonster, dat in het afgelopen decennium met overweldigend succes op rooftocht over de aardbol is getrokken. En met hun machtig groovende mix van death- en progressive metal walsen de vier Fransozen straks dus ook met jaloersmakend gemak over Lowlandia heen, wat wij je brommen. En het mooie is: je weet dat je het wilt!"

We kijken ernaar uit.

Gojira

Yum

Misschien is het voor sommigen maar beter dat het einde in zicht is...

Twitter avatar henkkanning Henk Kanning Op het moment dat je chocoladesaus over je friet mikt weet je dat het een mooi weekend is. Laatste klus: babbel met Dizzee Rascal. #LL13

Foals: 'Wow'

Na afloop zegt onze recensent Amanda Kuyper 'wow' over de show van Foals:

"Wat een sterke show. Veel ruiger en steviger geluid dan op het album. Veel noise op de gitaren. Net als bij de show in Paradiso eerder dit jaar liet zanger Yannis zich van zijn punkrockkant zien met oergeschreeuw. Hij dook ook nog het publiek in met z'n gitaar. Deze komt in mijn top drie beste shows van de dag."

Op Twitter ook niets dan lovende woorden voor Foals:

Twitter avatar ClaudiaDBraber Claudia den Braber Diepe sompige bas, lekkere gitaren en veel energie bij #Foals #LL13
Twitter avatar estetollen Esteban En nu komt de mokerslag. #inhaler #foals #LL13
Twitter avatar stansteeghs Stan Steeghs Wow Foals, compleet en alles. Verovert tent nu met Inhaler #LL13
Twitter avatar stidjen Stijn Lamers 'Cause I can't get enough… SPAAAACE! #Foals #Inhaler #LL13
Foals

Franz Ferdinand

Op 26 augustus komt het vijfde album 'Right Thoughts, Right Words, Right Action' uit, hopelijk spelen de Schotse artrockers Franz Ferdinand daar zo in de Alpha wat nummers van. Uiteraard ook te volgen via de livestream op YouTube of 3voor12.

franz ferdinand

Peace

Onze redacteur Jan Vollaard komt net bij de Britse band Peace in de Charlie vandaan:

"Akelig jonge jongetjes met een akelig goede Britse attitude. Songs uit het boekje van Oasis, maar met een lekkere sixtiesgroove."

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Goeie sixtiesgroove met jengelgitaar bij Peace #ll13 http://t.co/tke4tUHzlg
peace

Krokodil gespot

Hee, de Lowlandscamping zit ook op Twitter:

krokodil

Vondelpark

Wie geen zin had in de veulens in de Grolsch, kon ook naar (het) Vondelpark in de X-Ray. Net afgelopen, maar we zien op Twitter dat het goed was:

Twitter avatar kazgom Kaz Gommans Ah heerlijke bassen bij Vondelpark #ll13 en prachtig decor he http://t.co/KuFIc8Fp9l

Vondel-wie? De organisatie:

"Vijfenveertig jaar geleden sliepen er hippies in het Vondelpark, nu bestaat Vondelpark zelf uit hippies. Nou ja, verre verwanten daarvan dan. Het is in elk geval verrekte lekker wegmijmeren en –dommelen op de muziek van dit Engelse trio, dat zich gewapend met gitaren en elektronica traag een weg zoekt tussen flarden ambient, indie en dreampop. ‘Radiohead quietstorm’, noemen ze het zelf, en bij de titel van hun debuutalbum, ‘Seabed’, kun je je allerlei toepasselijks voorstellen. Vredig ronddobberen op de oceaan bijvoorbeeld; dankzij Vondelpark kan dat gewoon op Lowlands. Het is een vreemde wereld, geniet ervan."

Kijk, een wonder

Iemand is ergens wonderbaarlijk genezen op Lowlands. Kan niet anders, aldus onze Peter van der Ploeg:

Foto NRC / Peter van der Ploeg

wonder

Even lekker anders dan de rest

Zo doet Foals dat:

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Bij *alle* bands op Lowlands mag je alleen de eerste 3 nummers fotograferen. Bij Foals alleen de laatste 3 nummers. Weird. #LL13
Foals

Kijk Foals nu op de livestream

Twitter avatar 3voor12 3voor12 Nu op de Lowlands livestream via http://t.co/DGeiWDSvTG en @101TV: @foals live vanuit de Grolsch tent! #ll13 #3voor12
Foals

Totally Enormous Extinct Dinosaurs

Eerder vanmiddag maakte de Britse producer Orlando Winterbottom (goede naam) er een electrodansfeestje in de Bravo van. Dat zag er volgens Marco Muhring ongeveer zo uit:

De liveblogger van dienst was er vanmiddag ook heel even en zag een enorme discobol en kryptonite-achtige ijskristallenunits die groen oplichtten. Zeer sfeervol en spacend:

Twitter avatar sjuu Judith Laanen Orlando Winterbottom van Totally Enormous Extinct Dinosaurs maakt er een electroparty van in de Bravo.… http://t.co/EJdIDqLK74
Totally Enormous Extinct Dinosaurs

Giel speelt mee met Alabama Shakes

We hebben er nog geen beelden van (maar die komen vast straks binnen via Twitter), maar het schijnt dat Giel Beelen een mopje mocht meespelen op de toetsen bij Alabama Shakes:

Twitter avatar eigentekst Hélène Knops #ll13 #Lowlands2013 die Giel kan ook alles! Speelt zomaar toetsen bij Alabama Shakes! #giel #101tv
alabama shakes

Foals

Over een klein kwartiertje (19.05u) begint de Britse mathrockband Foals in de Grolsch. Dit jaar brachten ze in februari het derde album Holy Fire uit. De organisatie zegt er het volgende over:

"Driemaal is doorgaans scheepsrecht, maar bij de Engelse indierockers van Foals is tot nu toe élk van hun drie albums raak. Noterenswaardig daarbij is wel dat de met mathematische precisie uitgevoerde punkfunk uit hun begindagen onderweg nogal wat punk en funk heeft verloren. Polyritmisch en hypnotiserend is hun muziek nog wel, maar de opmars van Het Liedje is bij Foals onstuitbaar, zodat swingen en zingen hand in hand gaan bij zowel de ex-kunstacademiestudenten uit Oxford zelf als bij jullie, het hevig in vervoering geraakte publiek. Want dat dat laatste gebeurt, is geheid een feit."

Hopelijk openen ze hun show net zoals de shows van hun clubtour langs de Europese zalen met het nummer Nautilus van Anna Meredith. Filmisch en indrukwekkend:

Update 19:16u: Ze deden het hoor!

Foals

Sharing is caring

Twitter avatar Faabiennne Fabienne TUDB Iemand die vanavond van #Lowlands naar #Groningen rijdt en 2 leuke meiden wil meenemen? #dtv #LL13 #carpool
sharing

De pro's en de con's

Wel naar Lowlands volgend jaar...

[helaas, tweet verwijderd]

...of toch niet:

Twitter avatar aus_einem_Guss ☇▐…ªʊƧ…€¡ɳэм…Ⓖυß…▌↵ #Lowlands wat een gigantisch kabaal. Enorme schade aan natuur en milieu. Om blijvende gehoorschade nog niet eens te benoemen. #Festival

(Wij geven een tip: gewoon gaan. Het is hier fan-tas-tisch.)

James Blake hypnotiserend

Nu te volgen via de livestream, James Blake:

En het optreden mag er zijn, zo klinken de berichten:

Twitter avatar Lowlover Lowlove De prachtige hypnotiserende geluidsgolven van James Blake reiken moeiteloos tot achterin de Bravo. Hopelijk minder geklets nu na Limit #LL13
Twitter avatar wilbertmutsaers Wilbert Mutsaers Laatste album James Blake vond ik wat moeilijk verteerbaar maar na deze #LL13 show ga ik nog ns luisteren. http://t.co/Ep1m3VpWfL

Knutselbootjes kunnen stuk

Het bootje was mooi, maar heeft het niet overleefd. Het gevolg: Giel Beelen kopje onder.

Nagekomen beeld van Frightened Rabbit

Koen komt zijn naam wel erg vaak tegen in ons liveblog. We kunnen er wederom niet omheen aangezien hij bijna het hele blokkenschema afwerkt. En geniet, zo ook vanmiddag bij Frightened Rabbit in een vol Charlie:

Hadden we al gezegd dat de zon schijnt?

En dat maakt een hoop goed voor Sjoerdie Vissers, want het was af en toe een beproeving dit jaar:

Twitter avatar TISSUERD Sjoerdie Vissers Duivenkar kapot, tent kapot, lamp kapot en luchtbed lek en uitverkocht. Het zit niet mee dit jaar.Gelukkig waren daar de Great Minds! #LL13

Dank aan de eerlijke vinder

Waar vind je ze nog: mensen die een portemonee vinden, er geen cent uithalen en deze afgeven? Er loopt er hier eentje rond, en Donnie zegt dankjewel, en drinkt ongetwijfeld een extra pilsje op de goede afloop:

Twitter avatar DonnieDekker Donnie Ik wil graag de persoon bedanken die mijn portemonnee heeft gevonden en met geld en al heeft afgegeven! #ll13

Droom weg met Bat for Lashes

In de Grolsch-tent doet het publiek wat het wil doen na dagen sjokken, drinken, hossen, zweten en genieten: melancholisch wegdromen. Bat for Lashes faciliteert daarvoor uitstekende muziek, die ook via de livestream te volgen is:

Twitter avatar freeksteeghs Freek Steeghs Weg aan het dromen met Bat for Lashes #LL13

Koen pikte het concert mee en fotografeerde de betoverende verschijning:

"Zangeres Natasha Khan zingt haar feeërieke liedjes in een (nu nog) halfvolle Grolsch-tent. Tijdens de eerste nummers zwaait ze haar drumstokje als een toverstaf in het rond alsof ze het publiek ook daarmee probeert te betoveren."

Foto NRC/Koen Smeets

Noah and the Whale windt het publiek zo om de vinger

Dat doen ze goed, die gasten van Noah and the Whale. Eerst een introtape met een vrolijke hoempaversie van Bohemian Rhapsody om het publiek te verleiden tot een potje jolige volkssamenzang en daarna inzetten met prijsnummer "Tonights the kind of night". De hele tent op je hand, zo gebeurd.

Foto NRC / Koen Smeets

Ze zong mooi, en ze was het ook

nrc.next-redacteur Peter van der Ploeg vond het een fijn loom optreden van Bonobo.

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Genieten bij Bonobo. Lekker lome set. #LL13

Hij maakte tijd om het vast te leggen:

Foto NRC/Peter van der Ploeg

Dringen bij de Juliet, voor ballet

Voor de Juliet staat een enorme rij mensen te wachten voor de voorstelling Pearl van het Scapino Ballet. Gisterochtend hebben ze een deel hiervan ingestudeerd, met publiek, in de Bravo.

Fall Out Boy schijnt de Alpha te rocken

Gelukkige fans: Fall Out Boy rockt naar verwachting de Alpha momenteel.

Twitter avatar NikkiOldekamp Nikki Oldekamp IK BEN GELUKKIG @FALLOUYBOY #LL13
Twitter avatar rawathe rawathe keijzers Fall Out Boy @ #LL13, heeeeeeerlijk!
Twitter avatar atzedevrieze Atze de Vrieze Fall Out Boy pompt Megahit My Songs Know What You Did In The Dark - gemaakt om mee te brullen - en daarna hun Beat It cover. Ja echt #LL13

Alhoewel...

Twitter avatar SebMunter Seb 武士道 Heb gewoon gesnurkt tijdens fall out boy..... Lekker in de zon @ de heuvel.... #ll13

Weinig dieven dit jaar

Voor criminaliteit is op Lowlands geen plek. In principe. Voor als er tóch wat gebeurt is de politie je beste vriend.

In een "aangiftestand" nabij de loopbrug vertelde de medewerker van dienst vanochtend tegen nrc.next-redacteur Teri van der Heijden dat er gisteravond 57 gevallen zakkenrollerij zijn gemeld. Op vrijdag zijn er "wat diefstalletjes" geweest.

Volgens de medewerker vallen de aantallen erg mee. Het aantal aangiften is "fors minder" dan vorig jaar.

Frisse Kate Boy in X-Ray

De dag begon over het gehele terrein uitstekend. Het Zweedse Kate Boy heeft een Australische frontvrouw, en gaf een prima ogend en fris klinkend concert in de X-Ray, waar het zweet van vannacht nog steeds van de golfplaten droop. Een goed begin van de dag.

Frightened Rabbit zet zich vol in, en overtuigt

Niks bangs aan Frightened Rabbit volgens vliegende verslaggever Koen Smeets. Vol overtuiging slingeren ze hun aanstekelijke liedjes de Charlie in. Vol in het licht. Voorman Scott Hutchison zegt:

"You don't get anywhere by being a good singer. You get places by giving things your heart and soul and if you do that, we're all fucking fine."

Om het publiek aan te sporen nog wat harder mee te zingen. "Wij zijn er ook niet gekomen omdat we zo mooi kunnen zingen".

Ook onze internetredacteur Peter Zantingh verliet de Charlie ontspannen:

Twitter avatar pzantingh Peter Zantingh Me kostelijk vermaakt bij Frightened Rabbit. Ongecompliceerde indierock van charismatische mannen. (Foto @VUIG) #LL13 http://t.co/R5VDK2dIUm

Nieuw beeld van Jacco Gardner

Nagekomen foto: Jacco Gardner speelde vanmorgen op het India-podium en had daar zichtbaar plezier in.

Foto NRC/Koen Smeets

Net als zijn publiek:

Twitter avatar atzedevrieze Atze de Vrieze Jacco Gardner is gezegend met een aandachtig zondagmiddagpubliek. Net een fraaie lange uitvoering van Lullaby. #ll13

Pas op voor de piraat

Een waarschuwing voor de mensen op de knutselboten: er zijn ook knutselpiraten.

Dimitri Verhulst zong Satisfied

Satisfied is het lied uit de boektrailer van zijn roman De Laatkomer. De Vlaamse schrijver heeft gezongen, en bracht samen met Willie Wartaal poëzie voor een ademloos luisterend publiek. De beelden uit de Titty Twister zijn inmiddels binnen.

Twitter avatar haraldlagrouw harald lagrouw Dimitri Verhulst en Willie Wartaal samen op #LL13. Literaire jeugd van tegenwoordig
Twitter avatar ivovictoria Ivo Victoria Kippenvel wanneer Dimitri Verhulst live Satisfied zingt aan de piano, het lied uit de boektrailer van De Laatkomer. #ll13 #lowlandsbookstore

In het gezonken bos alles los

Lowlands heeft vanmorgen een nieuw festival aangekondigd: Down The Rabbit Hole. Met een erg intrigerend filmpje op de site, maar ook een beetje mysterieus. "Another campingflight is coming..."

Zondagmiddagmuziek

In de perstent genieten we intussen al een klein uurtje van de warme, sferische klanken van Bonobo. Uitermate geschikt voor de zondagmiddag. En daar mag ook af en toe best een stevige bas doorheen.

Twitter avatar paulvantveer Paul van 't Veer Bonobo Perfecte zondagmiddagact. #LL13 http://t.co/dLUiBBcSXa
Twitter avatar Music_Marcia Marcia Brak wezen en dan Bonobo welke elke zintuig streelt.... #Genieten #LL13 http://t.co/1ni5wTebri
Twitter avatar Deuf Deuf Bonobo is ERG dansbaar ! #LL13

Poetracks

Overdag is de Titty Twister een heel erg vriendelijke plaats waar eigenlijk alleen maar dingen gebeuren die mooi daglicht kunnen verdagen. Vanmorgen was er een speciaal project "Poetracks". De tekst van het gedicht De Zachte Krachten (5) van dichter Hans Verhagen was de basis voor speciaal geschreven nieuwe liedjes. Behalve Roy Santiago traden ook Yori Swart en Boef en de Gelogeerde Aap op, en trakteerden ook ons op wat eigen werk.

Foto NRC / Koen Smeets

Foto NRC / Koen Smeets

Varen in knutselbootjes

Een uurtje knutselen en varen maar. Op het Lowlands-meertje is nu een cartboard-race bezig, zo heeft NRC's Annemarie Kas zojuist gespot. Hoe lang houdt jouw kartonnen boot het vol voor je door de natte bodem zakt? Momenteel staat het record op 45 seconden. De deelnemers moeten zich wel aan de regels houden: Plastic is bij het bouwen van de bootjes natuurlijk niet toegestaan, en tape alleen om de naden dicht te plakken. Het initiatief komt van Cartboarders, een blog "voor iedereen met een kartonfetisj".

Foto NRC / Annemarie Kas

Foto NRC / Annemarie Kas

Foto NRC / Annemarie Kas

Foto NRC / Annemarie Kas

Foto NRC / Annemarie Kas

Foto NRC / Annemarie Kas

Zusjesrock

De drie gezusters Haim, samen de band HAIM, stonden zojuist op het podium in de India. Dat was rock, dat was folk, dat was groove. En een beetje pop.

Twitter avatar Lowlover Lowlove De Haim-zussen hebben live veel meer bite dan je op basis van hun poppy hitjes zou kunnen denken. En dat smoelwerk van de bassiste! #LL13
Twitter avatar atzedevrieze Atze de Vrieze Het klinkt alsof het oeuvre van Fleetwood mac door Melissa Etheridge uitgevoerd wordt #LL13 #HAIM

Onze Judith Laanen was erbij:

Twitter avatar sjuu Judith Laanen Haim rockt hoor. Beetje jammen, andere versies van nrs. Smaakt zeker naar meer. #ll13 http://t.co/g6nkQFlzIq
Haim rockt hoor. Beetje jammen, andere versies van nrs. Smaakt zeker naar meer. #ll13

Fenomenale uitvoering van Steve Reich

Het was erg mooi net, de uitvoering van Steve Reichs Music for 18 Musicians door het NJO Symfonieorkest.

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Fenomenale uitvoering van Steve Reich's Music for 18 musicians. NJO voerde op indringende wijze uit, met maestro Reich a/d knoppen #ll13

Ook onze redacteur Peter Zantingh was erbij.

"Terwijl achttien muzikanten in opperste concentratie het podium van de (nog erge lege) Bravo op lopen, grapt een jongen tegen een vriend: "Dus dit is níet Slayer?" Nee, dat is het niet. Het is Music for 18 Musicians, een in meerdere opzichten klassiek werk van Steve Reich, uitgevoerd door het NJO Reich Ensemble. De 76-jarige man is er zelf ook, achterin bij het mengpaneel, met een petje op. Zijn minimalklassieke stuk - à la Philip Glass - klinkt op het eerste gehoor repetitief, maar kleine subtiliteiten, een instrument dat wegvalt en een ander dat invalt, maken het spannend. Gelukkig loopt de Bravo gaandeweg iets voller."

Toiletproblemen II

Weer problemen met de toiletten, ditmaal op het terrein. De wc's bij de Alpha en Juliet zijn afgesloten. Wie in hoge nood zit, moet doorlopen naar de ingang.

Foto NRC / Peter van der Ploeg

Foto NRC / Peter van der Ploeg

In de laatste uurtjes...

Voor wie het maximale uit Lowlands wil halen: de Nederlandse house-dj William Kouam Djoko sluit vanavond af in de X-ray. Hij is onderweg, en heeft er zin in.

Twitter avatar wkDJoko William Kouam Djoko het is bijna ZINDAG!
Twitter avatar wkDJoko William Kouam Djoko FINALLY on our way to Lowly 20 13!!! #ll13 #xray #closing #desertprince makam_amsterdam baksteenslak http://t.co/IgJoBrxRfp
FINALLY on our way to Lowly 20 13!!! #ll13 #xray #closing #desertprince @makam_amsterdam @baksteenslak

Gelukkig hebben we de foto's nog

Nagenieten van dag 2, of gewoon zien wat je gemist hebt? De fotoserie van onze fotograaf van Andreas Terlaak kun je hier bekijken.

Foto zonder titel. Foto NRC / Andreas Terlaak

Foto zonder titel. Foto NRC / Andreas Terlaak

Het weer

Droog. Als we de voorspellingen mogen geloven, blijft dat het ook de rest van de dag. Er is wel wat bewolking. Maar zolang het niet zo ontzettend hard regent als vannacht, zijn we blij. En als de zon niet bedekt wordt door wolken, is het gewoon warm. Korte broekenweer.

Tattoo

Human Rights Tattoo, het project van kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys, is ook op Lowlands aanwezig. Ze tatoeëren de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op 6773 mensen. Letter voor letter. Eric Corton van 3FM heeft de letter T op zijn knie.

Twitter avatar EricCorton Eric Corton Okee dan... Ook ik aan een letter uit de Verklaring van de Universele Rechten vd Mens.. Uit artikel 7 de letter 'T' ;-) Op de kneecap ;-)

Gespot: nieuw soort gehoorbescherming

Je kunt doorzichtige oordoppen in doen. Die beschermen je oren tegen de harde, hoge tonen die op Lowlands zo veel te horen zijn, en vallen niet op. Maar vergeleken met deze uitrusting vinden wij dat wel wat saai.

Gehoorbeschermers XL. Foto NRC / Judith Laanen

Gehoorbeschermers XL. Foto NRC / Judith Laanen

Tranen van geluk

Heel wat anders: in de Bravo speelt op dit moment het NJO Symfonieorkest. Ze spelen Music For 18 Musicians (1974-1976), het stuk dat Steve Reich zijn doorbraak berzorgde. En het klinkt mooi (overigens ook thuis te volgen).

Twitter avatar ejnoomen ejnoomen Ik zit bijna gehypnotiseerd te kijken naar Steve Reich's 'Music for 18 musicians' door het NJO op #LL13 #101tv
Twitter avatar JmhsmeetsJoep joep smeets @allert hier thuis op de stream ook prachtig #reich #ll13
Twitter avatar TearSong Marjolein Dat dus. Kippenvel ook. RT @allert: Tranen in m'n ogen van geluk. Music for 18 musicians. #stevereich #bravo #ll13
Twitter avatar skoopnl Stefan Koopmanschap De blik van Reich op het grote scherm achter het ensemble is prachtig. #ll13

Lief nachtboek

Rolinde Hoorntje van nrc.next hield een dagboek bij van de nacht op Lowlands. Want er zijn mensen die in drie dagen maar een paar schamele uurtjes rust pakken. Slapen? Zonde van de tijd.

Paniek op camping 1 tot en met 4!

Problemen met de riolering. Gelukkig is alles nu opgelost. Wim van de Zande, manager van de toiletgebouwen, laat weten dat de hoofdpomp kapot was. Het ongemak heeft een half uur geduurd.

JA!

Een huwelijk op Lowlands, waarom ook niet. Redacteur Andreas Kouwenhoven was erbij toen ze 'ja' zei:

"Een huwelijksaanzoek op Lowlands. In de Titty twister-tent kunnen mensen elkaar voor één dag trouwen. Jeroen gaat er op de knieën voor Else – “mijn lieve Elsepels”. Giechelend schrijdtg ze de tent binnen, in een lange witte bruidsjurk met rozenkrans. Jeroen heeft gewoon zijn legergroene korte broek aangehouden. Hij zegt dat hij “dankbaar” is dat hij haar “lang geleden heeft leren kennen” en dat Else “voor altijd” zijn “liefdeskoningin” blijft. Dan wordt hen dé vraag gesteld: gaan ze een huwelijk aan, “tot de zon weer opkomt”? “Ja, natúúrlijk”, zeggen ze allebei. En daarna wil Jeroen nog iets zeggen – iets dat officieel geen onderdeel is van het programma. Dit huwelijk houdt stand voor 24 uur, zegt hij, maar dat wil hij graag verlengen. Jeroen haalt een ring uit zijn binnenzak en gaat op zijn knieën. “Lieve Pels, wil je met me trouwen?” Else roept hard ‘ja’. Ze zoenen elkaar, in tranen. De honderd getuigen Titty twister-tent juichen."

trouwen

Oh oh

Niemand heeft Sharon nog over de toiletten verteld.

Twitter avatar sharonawkward Sharon Bronkhorst Ik wil noooit meer naar huis #LL13
toiletten

Wakker worden

Onze Koen Smeets is nu ook wakker, door Kate Boy.

Twitter avatar stronk Koen Smeets Jacco Gardner is heus fantastisch, maar ik word pas écht lekker wakker met Kate Boy in de X-Ray. Topshow, moordwijf #ll13
Kate Boy

Holy...

De toiletten lijken stuk op de campings. Dat kon wel eens een probleem worden. In de perstent (geen woordgrap) werken ze nog, net als op het festivalterrein zelf, lijkt. Dus niet *alles* is stuk. Maar het probleem lijkt groot.

Twitter avatar martijnbiemans Martijn Biemans Riolering op Lowlands is kapot! Alle badhuizen zijn gesloten. Wordt denk ik een probleem! #ll13
it hit the fan

NRC tipt Haim

Tip voor straks, om 14.40 uur in de India: HAIM. Twee van onze recensenten tippen de band. Jan Vollaard zegt:

"Amerikaanse zusjesband schuimt over de internationale festivalpodia met sterke liedjes en zusterlijke samenzang. Vooral het ‘basgezicht’ van Este Haim baart opzien."

En Hester Carvalho:

"Nu kunnen we horen of de driestemmige gitaarband van de drie gezusters Haim inderdaad zo glanst als de blogosphere beweert."

Hun eerste album verschijnt in september 2013 en zal onder meer de singles Forever en Don't Save Me bevatten, waarmee ze wereldwijd doorbraken:

http://youtu.be/kiqIush2nTA

Haim

Klassiek

Tijdens een klassiek concert de klassieker volgen? Kan gewoon.

Twitter avatar johanvoets Johan Voets Vanaf #LL13 via de VI alerts al voorspellen: de 2-1 valt zo. En jawelles. #ajafey
#ajafey

En ook Jacco Gardner is net begonnen, in de India. Recensent Jan Vollaard en redacteur Koen Smeets zijn erbij.

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Leeg #ll13 terrein is klaar voor dag drie. Nu naar Jacco Gardner die het muziekjaar 1967 doet herleven. http://t.co/wwVVucd6KT

Bij 3voor12 kijk je live mee bij Gardner, hier.

Bedankt

Even allemaal: bedankt AWZI Dronten.

Twitter avatar Zuiderzeeland Zuiderzeeland #LL13 Heb je net de wc doorgetrokken? Al jouw poep en plas komt bij AWZI Dronten terecht. Denk aan 180 vrachtwagens afvalwater tijdens #LL13
En je handen wassen

Moppie klassiek

Intussen is de Alpha al stampvol. Vooral op het podium zelf, waar het meer dan honderkoppig sterke orkest The World Orchestra speelt. Das reden voor een pilsje.

Je kunt het concert meebeleven via de stream van Lowlands, hier.

Twitter avatar TweetsbyRies Richard Tijd voor bier en klassieke muziek! #LL13 http://t.co/ywEoBDDumr
Twitter avatar rkustner Ricardo Kustner Dag beginnen met ontspanning #ll13 #worldorchestra http://t.co/9LArP9JquA
Dag beginnen met ontspanning #ll13 #worldorchestra
Twitter avatar joepjong Joep Jong We beginnen vandaag met een moppie klassiek. En dan snel naar de gitaren. #LL13 http://t.co/nrtzC257C5
Twitter avatar jorikegrooters Jorike Grooters Laatste dag #LL13 starten met klassieke muziek. Bijzonder een heel orkest in de Alpha tent http://t.co/L301OqPuD1
The World Orchestra

Zon!

Laarsjes aan? Het KNMI heeft een tamelijk opbeurend verhaal. Veters strikken, gympenweer!

"Het is bewolkt, maar van het westen uit komen opklaringen het land binnen. Vanmiddag is er dan ook ruimte voor de zon. In het begin van de middag is een enkele lichte bui in het noorden en noordwesten niet uitgesloten. In het zuidoosten blijft het nog geruime tijd doorregenen. Het wordt vanmiddag een graad of 21. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust (vrij) krachtig."

weerbericht

Home sweet home

Is ook zo.

Twitter avatar jlbeuken Joyce, Ik zag net een meisje met 'lowlands - nooit meer naar huis' op haar shirt, ik snap het niet.. Lowlands ís toch thuis? #ll13 #lowlands
Liefde

Goedemorgen

Een hele goedemorgen op de derde dag van Lowlands 2013. De zon schijnt en het terrein loopt langzamerhand vol. En dat terwijl SOHN, de vervanger van London Grammar, al achter de rug is in de Lima. Koen Smeets was er bij en zette ze op plaat:

SOHN. NRC / Koen Smeets

SOHN