‘Kaasfabrikanten passen etiketten aan: geen geiten meer in de wei’

Geiten op stal.
Geiten op stal. Foto ANP / Koen Suyk

Enkele grote producenten van geitenkaas en geitenmelk gaan de verpakking van hun producten aanpassen. Dat meldt Wakker Dier vandaag.

De organisatie voerde actie tegen onder meer Bettine en Milner en supermarkten Lidl en Aldi vanwege afbeeldingen van geiten in de wei, terwijl de dieren bijna altijd op stal staan.

Van de 270 duizend melkgeiten staan volgens Wakker Dier alleen de biologische geiten in de wei. De rest staat het hele jaar door in een stal, waar ze weinig ruimte zouden hebben.

Wakker Dier spande eerder dit jaar een proefproces aan bij de Reclame Code Commissie tegen de misleidende verpakkingen in het zuivelschap van de supermarkten. Dit proefproces is nu ingetrokken omdat alle grote Nederlandse geitenkaas- en melkproducenten nu niet meer misleiden. Aldi en Bettine waren de eerste partijen die toezegden hun verpakkingen aan te passen. Daarop volgden er meer.

De meeste fabrikanten hebben hun verpakkingen al aangepast of doen dat de komende maanden. Uiterlijk volgende zomer moeten op alle etiketten de geiten uit de wei zijn gehaald. Wakker Dier wil wel dat de geitensector werk maakt van weidegang voor geiten. (NRC/Novum)