Iran heeft meer uraniumcentrifuges

De kernreactor Bushehr, 1200 kilometer ten zuiden van Teheran.
De kernreactor Bushehr, 1200 kilometer ten zuiden van Teheran. Foto Reuters / Raheb Homovandi

Iran beschikt over achttienduizend centrifuges om uranium mee te verrijken. Dat heeft het hoofd van het Iraanse kernprogramma Fereidoun Abbasi gisteren gezegd bij zijn aftreden, meldt persbureau AP. Het aantal centrifuges is een derde hoger dan eerder bekend was. Het verrijken van uranium is een van de stappen die nodig zijn om kernwapens te maken.

Abbasi maakte zaterdag plaats voor Ali Akbar Salehi. Die werd benoemd door de nieuwe president Hasan Rouhani. Volgens Abbasi zijn op dit moment tienduizend centrifuges van het oudere type IR-1 in bedrijf. Nog eens zevenduizend IR-1-centrifuges staan klaar om te worden geïnstalleerd, net als duizend exemplaren van een nieuw type centrifuge.

De begin deze maand aangetreden Rouhani heeft aangekondigd een gematigd beleid te willen voeren. Toch is er geen sprake van dat Teheran het verrijken van uranium zal bevriezen, zoals de internationale gemeenschap eist als waarborg dat Iran geen kernwapen ontwikkelt. Integendeel, Rohani drong er na na zijn verkiezingsoverwinning in juni op aan dat de wereld Irans recht erkent om uranium te verrijken. Iran ontkent dat het heimelijk een atoombom bouwt.

Erkenning van het recht op een verrijkingsprogramma was een van de voorwaarden die Rohani stelde voor directe onderhandelingen met de Verenigde Staten. Ook moet Washington beloven zich nooit te mengen in de Iraanse interne aangelegenheden en zijn “onderdrukkende politiek” jegens Iran staken. Obama vindt dat Iran moet aantonen dat het geen atoomwapen ontwikkelt wil verbetering van de betrekkingen mogelijk worden.