Inspecteurs VN aangekomen in Syrië

Een man ziet zijn huis in puin liggen in de provincie Raqqa in het oosten van Syrië.
Een man ziet zijn huis in puin liggen in de provincie Raqqa in het oosten van Syrië. Foto Reuters / Nour Fourat

Inspecteurs van de Verenigde Naties zijn vandaag aangekomen in de Syrische hoofdstad Damascus, meldt persbureau AP. Zij gaan onderzoek doen naar het gebruik van chemische wapens.

Het team, bestaande uit twintig inspecteurs en assistenten, heeft vandaag zijn intrek genomen in een vijfsterrenhotel in Damascus. De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad zei voor de aankomst van het VN-team dat Syrië ‘zijn volle medewerking’ verleent aan het onderzoek.

De inspecteurs gaan onderzoek doen naar drie aanvallen, waarbij naar verluidt chemische wapens zijn gebruikt. Het gaat onder andere om een aanval bij Khan al-Assal, een voorstad van Aleppo. De twee andere plaatsen worden omwille van de veiligheid geheimgehouden.

Eerder inspectieplan afgewezen

Een eerder inspectieplan van de VN werd door het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken nog afgewezen in april. Secretaris-generaal Ban Ki-moon zou het onderzoek veel te breed hebben getrokken. Het zou een schending van de Syrische soevereiniteit zijn geweest om de VN in het hele land toegang te geven. Toegang is er nu dus wel, maar die is alsnog beperkt.

Gedurende de ruim twee jaar durende burgeroorlog in het land hebben het leger van president Bashar al-Assad en de rebellen elkaar over en weer beschuldigd van het gebruik van chemische wapens. Andere landen spraken zich ook in steeds sterkere mate uit over de vermeende inzet.

Over en weer beschuldigingen

Rusland zei in maart dat rebellen chemische wapens hadden gebruikt. Volgens Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS was er “geen twijfel” dat de regering dit had gedaan. De VS achten het inmiddels bewezen dat er bij dergelijke aanvallen mogelijk 150 mensen zijn omgekomen. President Obama heeft de inzet van chemische wapens door de regeringstroepen van Assad eerder een “rode lijn” genoemd, implicerend dat de VS zouden kunnen ingrijpen wanneer deze overschreden werd.

De Zweedse hoogleraar Ake Sellström leidt namens de VN sinds eind maart het officiële onafhankelijke onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Syrië.