De Klassieker op derde speeldag. Kan geplaagd Feyenoord zich herstellen?

Trainer Ronald Koeman van Feyenoord verlaat teleurgesteld het veld na de 4-1 nederlaag vorige week tegen FC Twente.
Trainer Ronald Koeman van Feyenoord verlaat teleurgesteld het veld na de 4-1 nederlaag vorige week tegen FC Twente. Foto ANP / Bas Czerwinski

Uitzonderlijk vroeg in het seizoen, al tijdens de derde speelronde, staat vandaag de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord op het programma. In de Arena moeten de Rotterdammers zien te voorkomen dat ze hun slechtste competitiestart ooit beleven.

Feyenoord staat na twee speelronden nog op nul punten. De openingswedstrijd bij PEC Zwolle ging met 2-1 verloren en vorige week ging de ploeg van trainer Ronald Koeman in de eigen Kuip pijnlijk met 1-4 onderuit tegen FC Twente nadat verdedigers Jordy van Deelen en Stefan de Vrij met rood van het veld waren gestuurd. Als er vanmiddag wordt verloren bij landskampioen Ajax is het voor Feyenoord officieel de slechtste seizoensstart ooit: nooit eerder verloor Feyenoord de drie eerste competitiewedstrijden.

Wat is er aan de hand bij Feyenoord? De verwachtingen in Rotterdam-Zuid waren voorafgaand aan het seizoen hooggespannen omdat Koeman er met Feyenoord in slaagde de afgelopen twee jaar respectievelijk tweede en derde te worden. Het jeugdige elftal van Feyenoord oogste veel lof en bleef tot nu toe - de transferperiode loopt immers nog - behoorlijk intact, ondanks interesse voor spelers als Pellè en Martins Indi. De hondstrouwe aanhang begon te denken: zouden we volgend jaar dan eindelijk (voor het eerst sinds 1999) weer op de Coolsingel kunnen staan?

Koeman bekijkt kritiek op een positieve manier

Met nul punten uit twee wedstrijden - en concurrent PSV op zes - heeft men het kampioenschap in Rotterdam voorlopig uit het hoofd gezet. Koeman zei gisteren dat hij het positief vindt dat er reuring is ontstaan rond Feyenoord:

“Dat betekent dat je niet aan de verwachtingen voldoet. Het is voor iedereen een heel nieuwe situatie, omdat we twee jaar lang te horen hebben gekregen dat we goed zijn en alles goed doen. Nu is er ineens kritiek. Sommige spelers hebben daar moeite mee.”

Koeman probeerde de fans gerust te stellen door te zeggen dat hij weet wat nodig is om het vertrouwen te herwinnen. De trainer was eerder actief bij Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia en AZ en heeft eerder voor dezelfde situatie gestaan:

“Mijn hele leven bestaat uit naar boven en naar beneden gaan. We moeten bij elkaar blijven, terug naar de basis en niet vergeten hoe we hier zijn gekomen. Ik bekijk het op een positieve manier, want het betekent dat Feyenoord weer terug is waar het hoort.”

Feyenoorder Bruno Martins Indi verlaat teleurgesteld het veld na de zeperd tegen FC Twente.

Feyenoorder Bruno Martins Indi verlaat teleurgesteld het veld na de zeperd tegen FC Twente. Foto ANP / Bas Czerwinski

Psycholoog: Feyenoord te veel gefocust op resultaat

Veel analisten wezen de afgelopen weken op het jonge en wispelturige karakter van de selectie van Feyenoord. Dat zou de reden zijn van het dramatische begin van de competitie. Jonge spelers zouden de verwachtinge niet jaar na jaar kunnen waarmaken. Sportpsycholoog Rico Schuijers zei gisteren in NRC Handelsblad dat vooral het uitspreken van de hoge verwachtingen door onder anderen Koeman en verschillende spelers de aandacht heeft afgeleid van de basis, namelijk het spel:

“Feyenoord beschouwde vorig seizoen als een soort leerjaar, maar dit seizoen moest er geoogst worden. Dat is beginnersfout nummer één. Want als je het hebt over oogsten, dan ben je al te veel bezig met het resultaat, terwijl je gefocust moet zijn op je spel. Het klinkt als een open deur, maar: hoe beter je speelt, hoe groter de kans is op een goed resultaat.”

Voor Feyenoord is er vandaag ten opzichte van de eerste twee duels in ieder geval één ding veranderd: de Rotterdammers kunnen vandaag al beschikken over aanvaller en voormalig Heracles-speler Samuel Armenteros, die deze week voor één jaar op huurbasis werd overgenomen van de Belgische kampioen Anderlecht. Armenteros liet gisteren weten zeer uit te kijken naar zijn debuut voor Feyenoord in de Arena. “Ik denk dat het duidelijk is dat als een club als Feyenoord twee keer verliest, we niets liever willen dan winnen. Te beginnen zondag in Amsterdam.”

Trainer Frank de Boer van Ajax tijdens de met 3-2 verloren wedstrijd tegen AZ.

Trainer Frank de Boer van Ajax tijdens de met 3-2 verloren wedstrijd tegen AZ. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax zegt Feyenoord niet te zullen onderschatten

Voor Ajax is de wedstrijd van vandaag overigens ook van het grootste belang. De landskampioen verloor vorige week namelijk van AZ en ziet Feyenoord bij een verliespartij in punten alweer langszij komen en belangrijker nog, de achterstand op PSV oplopen. Trainer Frank de Boer zei gisteren dat Ajax Feyenoord zeker niet zal onderschatten. “Ze hebben ervaring zat om niet in de war te raken na twee nederlagen. Ze zullen op en top gemotiveerd zijn.”

Rechtsback Daryl Janmaat (blessure) en De Vrij (geschorst) ontbreken vandaag bij Feyenoord, Ajax mist Ricardo van Rhijn (geschorst) en Siem de Jong (geblesseerd). De aftrap in de Arena is om 12.30 uur.