Ajax verslaat Feyenoord in matige Klassieker

Kolbeinn Sigthórsson heeft de 2-1 voor Ajax gescoord.
Kolbeinn Sigthórsson heeft de 2-1 voor Ajax gescoord. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax heeft de Klassieker tegen Feyenoord zondag met 2-1 gewonnen. In een matig duel was spits Kolbeinn Sigthórsson voor rust twee keer trefzeker voor de Amsterdammers.

Ajax heeft nu zes punten uit drie wedstrijden verzameld en staat vierde. Feyenoord wacht nog op de eerste punten en beleeft de slechtste seizoensstart in de clubgeschiedenis. De Rotterdammers verloren nooit eerder de eerste drie duels.

De doelpunten van de Klassieker vanmiddag:

Feyenoord begon beter aan het duel en kwamen al snel op 1-0. Ruud Vormer slingerde de bal vanuit een vrije trap voor het doel, waarna goaltjesdief Graziano Pellè de bal langs doelman Kenneth Vermeer frommelde.

Ajax kwam moeizaam onder de Rotterdamse druk vandaan, maar gaandeweg de eerste helft kwam de regerend landskampioen beter in zijn spel. Dat resulteerde ook in een reeks kleine kansen. Zo misten Sigthórsson en Bojan Krkic een subtiele voorzet van Viktor Fischer op een haar na en ramde de voor de geblesseerde Siem de Jong spelende Lasse Schøne de bal van dichtbij ver naast.

Strafschop voor Ajax na licht aantikken

De Amsterdammers kregen na iets meer dan een halfuur de ultieme mogelijkheid op de gelijkmaker. Fischer versierde een strafschop na licht te zijn aangetikt door Vormer, die een gele kaart kreeg voorgehouden. Sigthórsson bleef kalm en schoot vanaf elf meter de 1-1 binnen.

De strijd werd vervolgens wat feller. Kort nadat Vormer een gele prent had gekregen gingen ook zijn ploeggenoten Erwin Mulder en Lex Immers op de bon.

Ajax beleefde zijn beste fase van de wedstrijd en kwam in de 37ste minuut op voorsprong. Rechtsback Ruben Ligeon had de hele helft geen directe tegenstander en kon vrij opstomen aan de rechterkant. De door hem panklaar gelegde bal werd knap binnengekopt door Sigthórsson: 2-1.

Slordige start tweede bedrijf

Nadat Fischer de bal aan het eind van de eerste helft nog op de buitenkant van de paal had geschoten, begonnen de twee ploegen slordig aan het tweede bedrijf. Ajax liet zich al dan niet bewust terugzakken, maar Feyenoord wist geen gebruik te maken van het slome spel van de Amsterdammers. Pas in de 69e minuut viel er weer een kans te noteren: Pellè kopte van dichtbij in het zijnet.

Anderlecht-huurling Samuel Armenteros debuteerde twintig minuten voor tijd voor Feyenoord. Veel interessante momenten vielen er daarna niet meer te noteren.

De bij Ajax ingevallen Danny Hoesen zorgde vlak voor tijd met een aardig schot nog voor wat vertier, maar via Jordy Clasie stuiterde het schot naast. Tot opluchting van Ajax gaf scheidsrechter Björn Kuipers even later het eindsignaal.

‘Dubieuze strafschop’

Oud-scheidsrechter Mario van der Ende over de gegeven strafschop:

Twitter avatar MariovanderEnde Mario van der Ende Heel licht contact tussen Fischer en Vormer. Als dit de norm is krijgen we dit seizoen nog wel een dertigtal dubieuze strafschoppen. #ajafey

Morgen meer in onze rubriek ‘Bellen met Mario‘.

Reacties van de trainers Frank de Boer (Ajax) en Ronald Koeman (Feyenoord):