Wientjes wil geen tussenformatie en verdere lastenverzwaringen

Een tussenformatie is absoluut geen goede manier om extra bezuinigingen door de Eerste Kamer te loodsen. “Alles wordt dan stilgelegd en vertraagd, dat wekt absoluut geen vertrouwen’, zei voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes vanochtend in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed.

Wientjes (links) eind vorig jaar in gesprek met vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).
Wientjes (links) eind vorig jaar in gesprek met vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Foto ANP / Jerry Lampen

Een tussenformatie is absoluut geen goede manier om extra bezuinigingen door de Eerste Kamer te loodsen. “Alles wordt dan stilgelegd en vertraagd, dat wekt absoluut geen vertrouwen’, zei voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes vanochtend in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed.

Het begrotingstekort valt volgend jaar hoger uit dan werd verwacht, maakte het Centraal Planbureau woensdag bekend. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaf daarop aan dat niet meer dan de al geplande zes miljard euro wordt bezuinigd, maar ook dat bedrag stuit al op verzet van de oppositie. Omdat het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft, kan het niet zonder overleg zijn eigen plannen doorvoeren.

Een tussenformatie, waarbij het kabinet er bijvoorbeeld een partij bij krijgt om zo aan een meerderheid in de Eerste Kamer te komen, ziet Wientjes echter niet zitten. “In de Nederlandse geschiedenis is een tussenformatie gewoon een crisis. Denk je dat mensen dan meer vertrouwen krijgen?”, zei hij. “We moeten gewoon met volle kracht vooruit.” Ook Eerste Kamerlid Roel Kuiper (ChristenUnie) zei weinig in een tussenformatie te zien.

Lastenverzwaringen ‘uit den boze’

Wientjes herhaalde verder het VNO-NCW-standpunt dat er geen verdere lastenverwaringen moeten komen. Die zijn volgens hem “uit den boze”. Hij wees erop dat de economie niet is gegroeid, terwijl de overheidsuitgaven wel zijn toegenomen. Er moet volgens hem alles aan worden gedaan om verdere lastenverzwaringen te voorkomen. Hij opperde onder meer het aanspreken van het geld van de pensioenfondsen.

Het kabinet wilde aanvankelijk een pakket dat voor twee derde uit bezuinigingen en een derde uit lastenverzwaringen bestaat, maar mogelijk gaat een groter deel uit lastenverzwaringen bestaan. Gisteren wilden de kabinetsleden het eerdere uitgangspunt niet meer onderschrijven. (Novum)