Reisorganisaties: aangescherpt reisadvies Egypte is onduidelijk

Toeristen genieten van het lekkere weer in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh.
Toeristen genieten van het lekkere weer in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. Foto ANP / Robin Utrecht

Het aangescherpte reisadvies voor Egypte schept onduidelijkheid voor vakantiegangers die een reis hebben geboekt naar hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba. Dat zei een woordvoerder van de ANVR, de brancheorganisatie van reisbureaus, vanochtend in het Radio 1 Journaal.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte het reisadvies voor Egypte gisteren aan: sinds gisteravond worden door de Nederlandse regering alle niet-essentiële reizen naar resorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba ontraden. Eerder werden reizen naar alle andere gebieden in Egypte al ontraden vanwege de onlusten in het land waarbij de afgelopen week honderden doden en duizenden gewonden vielen.

Burgers moeten zich volgens het ministerie afvragen of een reis naar Egypte noodzakelijk is. Als mensen toch besluiten om naar het Arabische land af te reizen, is het zaak om de reis zorgvuldig voor te bereiden.

Onduidelijk voor reiziger of resorts veilig zijn

Omdat het ministerie alleen “niet-essentiële reizen” naar de Egyptische vakantiegebieden afraadt, wordt het er voor reizigers en touroperators alleen maar onduidelijker op, vindt de ANVR. Als het in de plaatsen waar de resorts liggen echt niet veilig genoeg is, had het ministerie alle reizen naar de gebieden moeten ontraden, aldus de ANVR-woordvoerder.

De Verenigde Staten, Duitsland en Zwitserland gaven al eerder een negatief reisadvies af. Verschillende touroperators in Scandinavische landen gelasten reizen naar Egypte af en halen toeristen terug. Polen adviseert zijn burgers om voorlopig in de resorts te blijven en onder meer grote steden te mijden.

Reizigers kunnen omboeken of kosteloos annuleren

De ANVR besloot gisteravond op basis van het “onduidelijke” reisadvies dat reizen naar hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba gewoon kunnen doorgaan. Als mensen vanwege de huidige situatie in Egypte niet meer naar het land op vakantie willen, kunnen ze vanaf nu wel omboeken of hun reis kosteloos annuleren. Daarnaast is het mogelijk dat de eigen reisorganisatie al heeft besloten tot het schrappen van de reis. TUI Nederland, Corendon en Neckermann lieten gisteravond weten vakanties naar Egypte te schrappen.