Nu word ik meer uitgedaagd

„Ik vond het best spannend om naar de middelbare school te gaan. Je komt in een nieuwe omgeving met andere mensen en je weet niet hoe die kinderen op jou zullen reageren. Er ging helemaal niemand die ik kende naar deze school, maar vrienden maken ging eigenlijk best makkelijk. We hadden aan het begin van het jaar een kennismakingskamp ergens buiten Amsterdam waar we bleven slapen. We deden allerlei spelletjes en mochten zelf eten maken. Daardoor werden we meteen een stuk hechter.

„Het Barlaeus is niet zo’n grote school, dat vind ik fijn. En ik woon dichtbij. Ik wilde graag naar een categoraal gymnasium. Het is klassiek onderwijs, geen Montessori of Dalton ofzo. Er zitten veel leuke kinderen op mijn school. Onze jaarlaag is heel gemixt, kinderen uit andere klassen gaan veel met elkaar om.

„Dat ik nu allemaal verschillende vakken heb, vind ik ook wel leuk. Op de basisschool vond ik het best makkelijk, nu word ik meer uitgedaagd. Ook talen leren vind ik heel leuk. Mijn lievelingsvak? Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Ik denk dan toch geschiedenis. Vervelend is wel dat je veel moet schrijven tijdens de les. Het moeilijkste vak vind ik wiskunde. Het is best abstract. Als je bij taal woordjes moet leren, hebben ze vaak maar één betekenis.

„Ik heb nog nooit gemerkt dat kinderen uit hogere klassen vervelend doen tegen brugklassers. Ik hoor wel eens dat ze ons schattig vinden. ‘Jullie zijn nog maar bruggers’, zeggen ze dan. ”