Kamer: controle op ABN Amro ook na beursgang

Een beursgang van ABN Amro is politiek alleen haalbaar als de staat enige vorm van controle over de bank houdt. Dat blijkt uit een rondgang in de Tweede Kamer. PvdA en CDA hebben ernstige twijfels over een volledige terugkeer naar de markt. Zonder hun steun zal een Kamermeerderheid lastig worden.

Binnenkort presenteert minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zijn toekomstplannen voor ABN Amro en de eveneens genationaliseerde financiële instellingen SNS Reaal en ASR. Een volledige beursgang is altijd het uitgangspunt geweest van voorgaande kabinetten.

PvdA en CDA willen een vorm van controle houden, om te voorkomen dat roekeloos gedrag van bankiers opnieuw tot een crisis leidt. Het aanhouden van een minderheidsbelang is voor de fractie van Dijsselbloems eigen PvdA „een serieuze optie”, zegt Kamerlid Henk Nijboer. Zo kan de minister van Financiën als aandeelhouder aan de bel trekken als hij vindt dat er dingen gebeuren die niet stroken met het maatschappelijk belang. „Je wilt de financiële sector niet alleen afhankelijk laten zijn van kortetermijndenken”, aldus Nijboer.

„Dit is het moment om structuur te geven aan het bankenlandschap”, zegt CDA’er Eddy van Hijum. „Het is de vraag of een volledige beursgang, met maximaal rendement, verstandig is. Je moet voorkomen dat oude fouten opnieuw worden gemaakt en we weer een beroep op de belastingbetaler moeten doen.”

Van Hijum denkt dat een minderheidsaandeel „verstandig” is. Maar hij ziet ook dat de overige aandelen minder aantrekkelijk kunnen worden voor beleggers als de staat een belang houdt. „Dat is wel een afweging. We willen ook zo veel mogelijk geld terug in de staatskas krijgen.”

Regeringspartij VVD, PVV en D66 zijn voor een volledige beursgang. „Het toezicht op banken loopt via De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten”, zegt Aukje de Vries (VVD). „Dat is de geëigende manier. Het is niet goed voor de concurrentieverhouding tussen banken als er één gedeeltelijk in staatshanden blijft.” De VVD wil „zo veel mogelijk belastinggeld terughalen”. Dat is ook het streven van de PVV.

Wouter Koolmees (D66) kan zich wel voorstellen dat er een beschermingsconstructie komt „om te voorkomen dat de bank weer uit elkaar getrokken wordt”. De SP wil dat ABN Amro een staatsbank blijft.