Huiswerk maken vond ik best leuk

Desiree Vaartjes (14), zat afgelopen jaar in klas 1g (vmbo) van het Linde College in Wolvega.

„Voor de eerste schooldag was ik heel zenuwachtig. Maar ik had het groter gemaakt dan het was. Ik was bang dat ik niemand zou kennen. Gelukkig kwamen een paar vriendinnen van de basisschool in dezelfde klas terecht.

„Mijn school is heel groot. Maar de eerste drie weken vonden de leraren het niet erg als je te laat kwam omdat je de weg niet kon vinden. Voor mij was het fijn dat ik op de basisschool een jaar ben blijven zitten, waardoor ik veel tweedeklassers kende. Ik heb al veel vrienden gemaakt. Soms gaan we naar het park, voetballen of schommelen. Of we gaan ijskoffie drinken in de Hema.

„In onze klas wordt er niet gepest. Soms zie ik het wel gebeuren in de gang. Laatst zag ik een meisje huilen. Ze draagt andere kleren dan de rest, daarom zeiden leerlingen rare dingen tegen haar. Maar ik vond de kinderen op de basisschool gemener. Dat komt denk ik omdat je op de middelbare school niet iedereen kent, en dus ook niet van iedereen weet wat de zwakke plekken zijn.

„In het begin vond ik het best leuk om huiswerk te maken. Daarna werd het wel wat minder leuk, maar nooit echt moeilijk. Het lastigste vind ik Frans, vooral vanwege de werkwoorden. Ik ben het best in geschiedenis en aardrijkskunde. Eén keer was ik tijdens geschiedenis aan het kletsen en hoorde ik niet goed wat de leraar zei. Hij vroeg of ik wist waar het over ging. Toen zei ik iets doms: het ging over Karel de Grote en ik zei ‘keizer de derde’. De hele klas moest lachen. Ik voelde me aangekeken, maar het was ook grappig.”