Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Hoogbegaafde zeilbroers vanaf maandag naar particuliere school

De zeilbroers Enrique (rechts) en Hugo vorig jaar augustus, kort voor hun vertrek uit de haven van IJmuiden. Met de zeilreis wilden ze aandacht vragen voor hun gebrek aan onderwijs.
De zeilbroers Enrique (rechts) en Hugo vorig jaar augustus, kort voor hun vertrek uit de haven van IJmuiden. Met de zeilreis wilden ze aandacht vragen voor hun gebrek aan onderwijs. Foto ANP / Marcel Antonisse

De dyslectische en hoogbegaafde zeilbroers Enrique en Hugo gaan vanaf maandag weer naar school. De jongens gaan naar de Internationale School Eerde, die hun opleiding uit een eigen fonds betaalt. “Waar het reguliere onderwijs tekortschiet is het particuliere onderwijs nu te hulp geschoten”, zegt hun advocate Katinka Slump vandaag.

De hoogbegaafde tieners van 14 en 16 jaar oud maakten sinds augustus vorig jaar een zeiltocht om aandacht te vragen voor kinderen die net als zij niet naar school kunnen vanwege hun dyslexie. Ze gaan al jaren niet naar school omdat scholen hun veel extra begeleiding moeten geven. Slump:

“De oudste werd van de vorige school verwijderd met de opmerking dat er voor hem alleen maar kostbaar particulier onderwijs mogelijk is, terwijl die school wist dat de ouders dat niet kunnen betalen.”

Jongens onder toezicht van jeugdzorg geplaatst

Toen bekend werd dat de jongens gingen zeilen, stapte de Raad voor de Kinderbescherming naar de rechter om ze toch naar school te krijgen. In december besloot de kinderrechter dat de jongens onder toezicht van jeugdzorg moeten komen.

De broers tekenden met succes beroep aan. Het hof in Amsterdam bepaalde in juni dat de zorgen om hun ontwikkeling niet concreet genoeg zijn. De broers wekten volgens het hof de indruk dat het goed met hen gaat en dat hun zeiltocht een positieve ervaring is, in vergelijking met thuiszitten omdat ze niet naar school mogen. De ondertoezichtstelling zou volgens het hof averechts kunnen werken vanwege de spanningen die dat met zich meebrengt voor de broers en hun ouders.

‘Van kasplantjes veranderd in stevige jongens’

Door de publiciteit rond de uitspraak in juni vroeg een leerling van de Internationale School Eerde aan het bestuur waarom de school niet te hulp schoot, zegt Slump. “Vervolgens heeft de school contact met mij opgenomen en zijn er gesprekken gevoerd met dit mooie resultaat.”

Tijdens de reis volgen de broers lessen via de Wereldschool. “Ze hebben ook veel gelezen, wat natuurlijk erg goed is als je dyslexie hebt”, zegt Slump. “Ze zijn van twee vreselijke thuiszittende kasplantjes veranderd in twee stevige jongens die beter in staat zijn zichzelf te handhaven.” De advocate is erg kritisch op het ministerie van Onderwijs en de onderwijsinspectie. Die moeten er volgens haar voor zorgen dat kinderen als Enrique en Hugo onderwijs krijgen. “We hebben geen geld om voor alle zestienduizend kinderen in zo’n situatie rechtszaken te voeren.” (Novum)