Duikers zoeken naar honderden vermiste passagiers Filipijnse ferry

Reddingswerkers zoeken al de hele ochtend naar de lichamen van de vermiste passagiers.
Reddingswerkers zoeken al de hele ochtend naar de lichamen van de vermiste passagiers. Foto Reuters / Erik de Castro

Duikers doorzoeken vandaag een veerboot die gisteravond voor de Filipijnse kust is gezonken om zo de lichamen van meer dan tweehonderd opvarenden te vinden. De boot zonk na een botsing met een vrachtschip.

Er zijn zeker 31 lichamen geborgen, meldde persbureau AP. Aan boord van de Thomas Aquinas waren voor zover bekend 715 passagiers, onder wie kinderen en zuigelingen, en 116 bemanningsleden. Van hen zijn er 629 gered. Er worden nog 171 opvarenden vermist. De buitenlanders aan boord zijn op een gewonde Nieuw-Zeelander na allen ongedeerd. Het zoeken wordt bemoeilijkt doordat het risico bestaat dat duikers verstrikt raken in touwen van het schip. Daarom laat de kustwacht meer voor de diepzee uitgeruste duikers aanrukken.

Na de botsing, vlakbij de centraal geleden stad Cebu, sprongen passagiers in het donker het water in. Een deel van de passagiers kon echter niet meer van het schip komen.


View Larger Map

Schip binnen een half uur gezonken

De veerboot was vlakbij de wal en naderde de haven toen het tot een botsing kwam. De boot kwam uit Nasipit en had er al een dagreis op zitten. Na de botsing met de Sulpicio Express gaf de kapitein bevel tot evacuatie van de veerboot. Binnen het half uur zonk zijn schip.

Volgens een voormalige visser die met zijn uitlegger-kano de drenkelingen te hulp schoot liep de veerboot bij de aanvaring een enorme scheur op in de boeg. “Het schip heeft nu een open muil”, zei Danny Palmero. Minister van vervoer Joseph Abaya Transportation meent dat de Sulpicio Express “de veerboot op een erg kwetsbare plek geraakt heeft, waarschijnlijk rond of net onder de waterlijn”. “Daardoor duurde het niet lang voor het schip zonk.”

Volgens overlevende Jenalyn Labanos (31) begon de Santo Tomas de Aquino onmiddellijk na de aanvaring over te hellen. Twintig minuten later werd het schip door de golven verzwolgen. ”Iedereen was in paniek.” Volgens veel geredde opvarenden sliepen veel passagiers ten tijde van de botsing.

Over de oorzaak van het ongeluk met de veerboot kan nog niets worden gezegd. Ongevallen met veerboten vinden regelmatig plaats in de zeeën rond de Filipijnen vanwege tropische stormen, slecht onderhouden boten en een gebrekkige handhaving van de veiligheidsregels.

http://www.youtube.com/watch?v=RCTi4nFDEZU