Politie bestormt moskee in Kairo - dodental gisteren 173 in Egypte

Egyptische agenten begeleiden een aanhanger van de Moslimbroederschap die zojuist de bezette al-Fatah-moskee heeft verlaten.
Egyptische agenten begeleiden een aanhanger van de Moslimbroederschap die zojuist de bezette al-Fatah-moskee heeft verlaten. Foto AP / Hussein Tallal

Het aantal doden dat gisteren viel bij nieuwe botsingen tussen de Egyptische ordetroepen en betogers van de Moslimbroederschap is opgelopen tot 173. Ook vanmiddag kwam het in Kairo opnieuw tot geweld toen de politie begon met het ontruimen van de al-Fatah-moskee aan het Ramsesplein, die door aanhangers van de Moslimbroeders bezet werd gehouden.

Rond de al-Fatah-moskee was al de hele dag sprake van een gespannens feer. De politie onderhandelde met de bezetters van de moskee en beloofde hen een vrije aftocht, maar de Moslimbroeders voelden daar niets voor. Rond 14.30 uur bestormde de politie de moskee.

Volgens ooggetuigen bestoken de politie en het leger de moskee momenteel met traangas. De ordetroepen nemen de minaret van de moskee onder vuur. Volgens de staatstelevisie wordt vanuit die hoge positie op agenten en militairen geschoten. Shaimaa Awad, een journalist ter plaatse, bericht dat ordetroepen de moskee aan het Ramsesplein zijn binnengedrongen en de bezetters inrekenen en wegvoeren. Al uren klinkt voortdurend geweervuur. Of er slachtoffers zijn gevallen is nog onduidelijk.

De Moslimbroederschap en haar bondgenoten maakten vanochtend bekend van geen wijken te willen weten. De coalitie van tegenstanders van het door het leger in het zadel geholpen overgangsbewind kondigde een week van protesten aan. Pas als het leger de handdoek in de ring gooit keert de rust terug.

Premier wil Moslimbroederschap laten ontbinden

De Egyptische premier Hazem el-Beblawi maakte vanmiddag bekend dat hij de organisatie van de Moslimbroederschap wil laten ontbinden. De regering zou dit voorstel momenteel bestuderen.

Gisteren vielen er bij botsingen tussen ordetroepen en aanhangers van de Moslimbroeders door het hele land zeker 173 doden, maakte het ministerie van Volksgezondheid vanmiddag bekend. Gisteravond laat stond het dodental nog op 90. Het aantal gewonden dat gisteren viel staat inmiddels op 1330. Bijna 600 gewonden vielen bij de rellen in Kairo, die zich vooral afspeelden op het op het Ramsesplein bij het centraal station.

Dat er gisteren opnieuw doden zouden vallen in Kairo en andere delen van het land was te voorspellen. De Moslimbroederschap had opgeroepen tot een ‘Dag van Woede’ nadat politie en leger woensdag met extreem veel geweld een eind maakten aan de zitacties van de aanhangers van president Morsi op twee plaatsen in Kairo. Bij dat ingrijpen vielen meer dan 600 doden.

Onder de doden die gisteren te betreuren waren was ook de zoon van de spirituele leider van de Moslimbroederschap, Mohammad Badie. Ammar Badie overleed aan een schotwond die hij tijdens de rellen van gisteren in Kairo opliep.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte vanochtend bekend dat er in het hele land meer dan duizend leden of aanhangers van de Moslimbroederschap zijn gearresteerd. Bij de arrestaties zouden grote ladingen wapens en explosieven in beslag zijn genomen.