Bijenkorf sluit komende jaren vijf winkels

De Bijenkorf op de Amsterdamse Dam, een van de zeven filialen van de winkelketen die wel openblijft. Foto ANP / Remko de Waal

De Bijenkorf gaat vijf van haar twaalf winkels sluiten. De filialen in Arnhem en Enschede gaan zelfs begin volgend jaar al dicht dicht. In het voorjaar van 2016 lopen bovendien de huurovereenkomsten van de winkels in Groningen, Breda en Den Bosch af en sluiten ook die winkels.

In totaal verdwijnen er op termijn 262 arbeidsplaatsen. De te sluiten filialen voldoen volgens De Bijenkorf niet aan een cruciale combinatie van factoren die nodig is voor een succesvolle uitrol van de “premium experience” strategie die het bedrijf nastreeft. Daarbij gaat het om de winkel zelf, de locatie en het verzorgingsgebied.

In de zeven filialen die wel openblijven moet de nadruk meer komen te liggen op deze “premium experience”. Dit houdt in dat er meer luxe merken “van internationale allure” in de winkels komen. Hiervoor wordt in vijf jaar 200 miljoen euro gereserveerd. Topman Giovanni Colauto zegt tegen persbureau Novum:

“Het voorgenomen besluit om filialen te sluiten valt ons niet licht. Wij zijn de collega’s die zich jarenlang voor de Bijenkorf hebben ingezet, zeer dankbaar voor hun inspanningen”, zegt topman Giovanni Colauto. “Toch hebben we moeten concluderen dat voor een succesvolle uitrol van de strategie, de filialen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Amstelveen en Maastricht het beste zijn gepositioneerd.”