Bier of wijn? Geeft venijn.

In gastronomisch Nederland is een dispuut gaande geweest waarbij bierdrinkers en wijnliefhebbers voor een storm in een glas water zorgden. Afgelopen maand kopte zytholoog (afgestudeerd bierkenner) en biersommelier Fiona de Lange op de website foodholland.nl dat bier beter bij eten past dan wijn. ‘Mede omdat wijn geen bittertonen kent zijn er meer goede bier-spijs- dan wijn-spijscombinaties te maken.’ Aldus De Lange.

Volgens smaakprofessor dr. Peter Klosse sloeg zij met deze stelling de plank echter volledig mis. In zijn repliek wees hij haar op de vele bitters die wijn kent, met tannine als de meest bekende.

Uit een van zijn studies bleek zelfs dat dat wijnbitters in combinatie met een gerecht juist nooit voor problemen zorgden, in tegenstelling tot de vegetale hopbitters in bier. Voor alle zekerheid dus maar aan de wijn bij het gerecht van Marjoleine de Vos vandaag op het menu heeft.

En dan graag een Soave. Uit vele, zelf uitgevoerde, praktijkproeven weet ik dat deze niet al te uitgesproken witte Italiaan onze garnaal nimmer bitter bejegent. Hema heeft met Soave San Lazzaro 2012 (€ 7,75) een erg lekkere biologische in huis.

Voor het verdere gedachtengoed van Fiona de Lange zie bierspijs.nl.