Aanhangers Moslimbroederschap vervolgd voor moord en terrorisme

Pamfletten tegen de gewelddadige onderdrukking van de pro-Morsi-demonstraties tegen het raam van een auto in Egypte. Foto Reuters / Luke MacGregor

Egyptische aanklagers hebben 250 leden van de Moslimbroederschap aangeklaagd voor moord, poging tot moord en terrorisme. Dat heeft het staatspersbureau MENA bekend gemaakt.

De politie arresteerde meer dan duizend sympathisanten van de Moslimbroederschap na de rellen van gisteren waarbij meer dan 170 doden vielen.

Dat er gisteren opnieuw doden zouden vallen in Kairo en andere delen van het land was te voorspellen. De Moslimbroederschap had opgeroepen tot een ‘Dag van Woede’ nadat politie en leger woensdag met extreem veel geweld een eind maakten aan de zitacties van de aanhangers van president Morsi op twee plaatsen in Kairo. Bij dat ingrijpen vielen meer dan 600 doden.

De Egyptische premier Hazem el-Beblawi maakte vanmiddag bovendien bekend dat hij de organisatie van de Moslimbroederschap wil laten ontbinden. De regering zou dit voorstel momenteel bestuderen.

De Moslimbroederschap en haar bondgenoten maakten vanochtend bekend van geen wijken te willen weten. De coalitie van tegenstanders van het door het leger in het zadel geholpen overgangsbewind kondigde een week van protesten aan. Pas als het leger de handdoek in de ring gooit keert de rust terug, dreigden zij.

Ook vandaag was het zeer onrustig in Egypte. Na een urenlange schotenwisseling ontruimde het Egyptische leger aan het eind van de middag een bezette moskee in Kairo. Onduidelijk is of er doden zijn gevallen bij de slag om de Fateh-moskee.

Aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi hielden de moskee een dag lang bezet. Er werd zowel vanuit de moskee als door ordetroepen geschoten. Omstanders zagen dat veel bezetters bij de ontruiming werden gearresteerd.

Vandaag was de vierde opeenvolgende dag in Egypte met ernstige botsingen die in totaal aan 800 mensen het leven hebben gekost.