Zigeuner- saus moet andere naam

Er zijn klachten over zigeunersaus, bleek afgelopen woensdag uit curieuze berichtgeving in de Duitse media. Niet dat er iets mis was met het product, maar de naam zou volgens belangenvereniging Forums für Sinti und Roma uit Hannover discriminerend zijn. Na de negerzoen zou nu dus ook de zigeunersaus aan een andere naam moeten worden geholpen. En dan hebben we het nog niet gehad over jodenkoek, moorkop of blanke vla. Volgens de indieners van de klacht zou de saus beter pikante saus heten, of paprikasaus.

Een medewerker van Knorr in Duitsland wijst op de honderdjarige geschiedenis van het woord zigeunersaus en weet niks van een negatieve en racistische bijklank. Het Forums für Sinti und Roma zegt dat de saus niet te herleiden is naar Sinti of Roma, eerder naar Hongaren. De club uit Hannover is niet bepaald representatief voor de Sinti en Roma in Duitsland. De centrale raad van Duitse Sinti en Roma blijkt immers niet zo zwaar te tillen aan de naam. Ze roepen enkel op tot een kritisch gebruik van taal en zeggen geen voorstander te zijn van dogmatische regels.

Ook in Nederland blijkt de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland zich absoluut niet druk te maken om de naam zigeunersaus. Woordvoerder Meine van der Vaart zegt: „Wat een onzin. Laten ze zich ergens anders druk over maken. Wij hebben hier meer problemen met het uitsterfbeleid dat door de regering wordt gevoerd ten opzichte van woonwagenbewoners. Dat is pas discriminerend.”