Voor het eerst in twintig jaar neemt aantal festivals Nederland niet toe

De eerste bezoekers van Lowlands arriveerden gisteren op de camping.
De eerste bezoekers van Lowlands arriveerden gisteren op de camping. Foto ANP KIPPA / Ferdy Damman

Het aantal festivals in Nederland neemt niet meer toe. Dat is voor het eerst in twintig jaar, meldt nrc.next vanochtend. Tot nu toe kwamen er ieder jaar alleen maar méér festivals bij. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Respons, in opdracht van brancheorganisatie Vereniging Van Evenementen-Makers (VVEM), waar de overgrote meerderheid van de festivalorganisatoren bij is aangesloten. Volgens het bureau duiden de cijfers erop dat de festivalmarkt is verzadigd.

Nederland heeft 698 theater-, muziek- en cultuurfestivals met meer dan drieduizend bezoekers. Te veel, blijkt uit het marktonderzoek dat deze maand openbaar wordt. Enkele grote festivals raken steeds moeilijker uitverkocht. Dancefestivals Dutch Valley en Dancevalley hebben te maken met tegenvallende bezoekersaantallen, het 44 jaar oude Pinkpop was dit jaar voor het eerst sinds jaren niet uitverkocht. Bureau Respons ziet dat er “gestunt” wordt met prijsacties door organisatoren.

Festivals hebben ook last van minder inkomsten van sponsoren en overheid. Bedrijven zijn vanwege de crisis terughoudender met sponsoring, terwijl de overheid hard bezuinigt op gesubsidieerde festivals, die zich voornamelijk in de kunst- en cultuurhoek bevinden. Het Fonds Podiumkunsten had vorig jaar nog 3 miljoen euro om toe te wijzen aan festivals, nu is dat 2,1 miljoen. Van de 25 festivals die voorheen een vierjarige subsidie kregen, zijn er 13 over. Het Fonds spreekt van “een enorme uitval” onder zijn festivals.

Vandaag begint het wél uitverkochte festival Lowlands. Het festival in Biddinghuizen, dat van vandaag tot en met zondag duurt, beleeft zijn 21e editie. Lees meer op ons blog.