Prins Friso begraven in Lage Vuursche

Mabel Wisse-Smit (tweede van links) loopt met haar dochters Luana en Zaria, prinses Beatrix, de koninklijke familie en genodigden naar de Stulpkerk waar de uitvaartdienst van prins Friso zal worden gehouden. De prins wordt begraven op de begraafplaats die grenst aan het landgoed van kasteel Drakensteyn. Foto ANP / Robin van Lonkhuijssen

De begrafenis van prins Friso is voorbij. Iets voor 16.30 uur liepen de naaste familieleden van de maandag overleden prins terug van de Stulpkerk naar het naastgelegen Kasteel Drakensteyn.

De uitvaart begon rond 14.50 uur. Een stoet van zo’n 150 mensen liep toen van Kasteel Drakensteyn naar de naastgelegen Stulpkerk in Lage Vuursche, meldt persbureau Novum. Daar werd Friso ter aarde besteld.

Prinses Beatrix en prinses Mabel liepen aan de kop van de stoet, samen met de dochters van Friso en Mabel, gravin Luana en Zaria. De twee kinderen waren in het wit gekleed, net als de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane.

De dienst werd geleid door dominee Carel ter Linden. Hij was eerder voorganger bij de begrafenissen van prins Claus en prins Bernhard. Ook zegende hij de huwelijken in van Constantijn en Laurentien, Willem-Alexander en Máxima en van Friso en Mabel.

Koning Willem-Alexander en prins Constantijn droegen de kist van prins Friso samen met vier anderen naar zijn laatste rustplaats.

De Noorse koning Harald, peetoom van Friso, was bij de dienst, net als huisvrienden van de Oranjes Herman Tjeenk Willink en Huub Oosterhuis. Ook directeur van De Balie en studievriend van Friso Youri Albrecht behoorde tot de aanwezigen.

Met de begrafenis in Lage Vuursche koos de koninklijke familie niet voor een bijzetting in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft, waar vermoedelijk 46 leden van de familie liggen.

De begrafenis van prins Friso vond bovendien in besloten kring plaats. Alleen familie en een kleine kring van naasten waren aanwezig. Er was geen vertegenwoordiging van de ministerraad, en ook premier Rutte woonde de dienst niet bij.

Danielle Pinedo, NRC-verslaggever Koninklijk Huis, zei eerder deze week al dat het voor de hand lag dat Friso geen staatsbegrafenis in Delft zou krijgen, omdat hij geen lid meer was van het Koninklijk Huis. Daar deed hij afstand van toen hij met prinses Mabel trouwde.

Novum meldt dat in Lage Vuursche bij aanvang van de begrafenis zo’n honderd nieuwsgierige mensen en ongeveer evenzoveel journalisten op de been waren. Voor de oprit van de kerk waren geen schermen geplaatst, zodat vanaf de openbare weg zichtbaar was hoe de stoet aankwam en anderhalf uur later weer vertrok richting Drakensteyn.