Sterke stijging van verkochte woningen

De huizenverkoop is in juli stevig gestegen. Afgelopen maand werden er 9.659 woningen verkocht. Dat is een stijging van 29,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen werden er nog 7.451 woningen verkocht.

Ook in juni werden er meer huizen verkocht in vergelijking met vorig jaar: een stijging van 33,7 procent. Dat meldt het Kadaster vanochtend.

Het Kadaster registreert de verkopen als de koper officieel eigenaar wordt van de woning – op het moment van eigendomsoverdracht.

Makelaarsvereniging NVM meldde een maand geleden al dat het herstel van de woningmarkt in zicht lijkt, ondanks het slechte kwartaal. „In absolute getallen is dit weliswaar het slechtste tweede kwartaal sinds het uitbreken van de crisis, maar toch zijn we voorzichtig optimistisch gestemd”, liet NVM-voorzitter Ger Hukker destijds in een verklaring weten. Want de verkoop trekt aan, het aanbod nieuwe woningen neemt af, en de prijsdaling vlakt af, aldus Hukker. „Consumenten krijgen meer vertrouwen, mede dankzij de gunstige betaalbaarheid en meer politieke rust op het woningmarktdossier als gevolg van het Woonakkoord.”

Ook de NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, maakte cijfers bekend die op een mogelijk herstel duiden. De daling van de verkoop van nieuwbouwhuizen lijkt voor het eerst in vijf jaar gestopt. In de eerste zes maanden van dit jaar werden er nagenoeg evenveel nieuwe koopwoningen verkocht als in dezelfde periode een jaar eerder: 7.000 in totaal.

Ook de prijzen van de verkochte nieuwbouwwoningen daalden niet verder, aldus de NVB.

Het Kadaster registreert onder meer welke woningtypen er verkocht worden. De stijgende huizenverkoop in juli was het sterkst bij tussenwoningen (35,6 procent), dat zijn ruitjeshuizen. De stijging was het minst groot bij appartementen (23,7 procent), maar bij alle woningtypes is er sprake van een stijging.

Het aantal executieveilingen in juli nam af. Deze maand waren dat er 175, een jaar eerder 259.

Makelaarsvereniging NVM komt altijd eerder met cijfers dan het Kadaster omdat het de verkoop op een ander tijdstip registreert, namelijk op het moment dat de ontbindende voorwaarden uit het koopcontract zijn verlopen. De overdracht bij de notaris vindt pas enige tijd later plaats.