Spyker op 13 september van de Amsterdamse beurs

Spyker-topman Victor Muller tijdens de onthulling van de nieuwe Spyker B6 in het Amerikaanse Carmel. Foto ANP/ Michael Fiala

Sportautofabrikant Spyker verdwijnt op 13 september aan het eind van de handelsdag van de beurs in Amsterdam. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt, meldt onder meer nos.nl.

De Amsterdamse beurs waarschuwde beleggers al anderhalf jaar dat niet alles in orde was bij het bedrijf. Spyker werd op het zogenaamde strafbankje gezet na het faillissement van Saab. Spyker was eigenaar van die Zweedse autobouwer. Spyker moest uiterlijk in september aantonen dat het bedrijf weer gezond was.

Dat lukt echt niet, geeft het bedrijf vandaag zelf toe. Op 13 september kan er daarom voor het laatst op de beurs in aandelen Spyker worden gehandeld.

Een paar dagen geleden werd al bekend dat Spyker in de eerste helft van 2013 rode cijfers had geschreven.

Volgens topman Victor Muller had Spyker in de eerste helft van 2013 een ‘uitzonderlijk’ hoog kostenniveau, wat de topman vooral toeschreef aan de rechtszaak tegen General Motors (GM).

Voor de tweede helft van het jaar zei Spyker toen een zelfde beeld als in de eerste helft van 2013 te verwachten, onder meer omdat het de zaak tegen GM doorzet.

In juni kreeg Spyker het deksel op de neus van een Amerikaanse rechter. De rechtbank stelde dat GM het recht had om de verkoop van Saab aan het Chinese Youngman te blokkeren, en wees daarom de 3 miljard dollar geëiste claim door Spyker af. Tegen deze rechterlijke beslissing gaat Spyker in hoger beroep.