next shopt Toiletpapier

Het wemelt in de winkels van de ‘verantwoorde’ producten en ‘gezonde keuzes’. Wat is het beste?

De een vouwt, de ander propt. Soms heb je veel nodig, een andere keer weinig. Je hebt het op de camping onder je arm, thuis hangt het aan de muur. Zeker is dat er in elk huishouden jaarlijks flink wat toiletrollen doorheen gaan. Het is daarom de moeite waard om eens te kijken naar de duurzaamheid ervan.

Papier wordt geperst uit een pulp van voornamelijk houtvezels en water. Dat is voor toiletpapier niet anders. Is toiletpapier dat is gemaakt van gerecycled oud papier beter dan papier van verse vezels? „Voor een gerecyclede vezel heb je in beginsel een verse vezel nodig”, zegt Erik Timmermans van het Informatiecentrum papier en karton. Houtvezels in papier kunnen circa zeven keer worden hergebruikt, legt hij uit. Toiletpapier staat aan het einde van de keten. Het wordt na gebruik niet meer gerecycled. Het verdwijnt in het riool, waar het uiteenvalt en oplost in het water. Verse vezels hebben in potentie een heel leven voor zich. Dat geldt niet als ze voor toiletpapier worden gebruikt. In dat opzicht is gerecycled toiletpapier in ieder geval duurzamer.

Voor de sceptici die denken dat gerecycled toiletpapier altijd grijs, ruw en dun is: die tijden zijn lang voorbij. Er is ook drielaags gerecycled toiletpapier, waarvan het gevoel dicht in de buurt komt van papier gemaakt van zachte, verse vezels. En veel toiletpapier bestaat uit een mengsel van oude en nieuwe vezels, ook al staat dat niet altijd op de verpakking.

„Toiletpapier van verse vezels is overigens ook niet slecht”, zegt Timmermans. Bij veel grote toiletpapierproducenten komen de verse houtvezels voor een groot gedeelte uit FSC- of PEFC-gekeurmerkte bossen. In zulke bossen wordt structureel een nieuwe boom geplant voor elke gekapte boom. Timmermans: „Jonge bomen nemen meer CO2 op dan oude. Die bossen zijn dus hard nodig.”

De afgelopen decennia is er veel veranderd op het gebied van bleken van toiletpapier. Het milieubelastende chloor wordt in Europa al lang niet meer gebruikt om de velletjes de gewilde witte kleur te geven.

Tegenwoordig gebruiken bedrijven waterstofperoxide of ozon. Bij pulp van oud papier wordt met behulp van de ‘zuurstofmethode’ oude inkt van de houtvezels gehaald. (Zeep)bellen worden van onderaf in de ketel met pulp gespoten. Inktresten raken los van de houtvezels en komen bovendrijven. Vervolgens worden ze van de pulp afgeschept.

Op toiletpapier wordt ook vaak weer een klein beetje inkt gebruikt. Met embossing worden al dan niet gekleurde figuurtjes in het toiletpapier gedrukt. Behalve vrolijk zijn de figuurtjes ook nuttig, ze helpen de meerder lagen papier bij elkaar te houden. De inkt die ervoor gebruikt wordt, lost weer op in water.

Als consument is het lastig te achterhalen waar de bomen stonden, of waar het oud papier vandaan komt waarvan je lievelingstoiletpapier van is gemaakt. Gelukkig hebben veel toiletpapierverpakkingen keurmerken. Die staan netjes op een rijtje op de site van Milieu Centraal. FSC en PEFC zetten zich allebei in voor duurzaam beheerd bos. Alle, of bij ‘FSC Mix’ 70 procent, van de verse vezels die in het toiletpapier gebruikt zijn, komen uit duurzame bossen. Beide hebben ook nog een recyclevariant, waarbij wordt gegarandeerd dat (een deel van) het oud papier ook gemaakt is van duurzame vezels. Papier met het logo van het Duitse Der Blaue Engel is gerecycled en voldoet aan strenge milieu-eisen. Cradle 2 Cradle (of C2C) op het pak betekent dat alle onderdelen en restproducten worden of zijn hergebruikt. Het logo voor kringlooppapier (let op dat het om het papier gaat en niet om het plastic om te rollen) mogen fabrikanten zonder controle afdrukken.

Over smaak en, als het op toiletpapier aankomt, gevoel, valt niet te twisten. Uit producttesten van onder meer Kassa blijkt dat consumenten veelal de voorkeur hebben voor meerlaags toiletpapier. We bespreken hieronder daarom vier soorten drielaags toiletpapier.

Page Original

8 rollen voor 2,73 bij AH. Duurzaam:

Page – tot 1999 geproduceerd in de Papierfabriek Gennep, vandaar ook de naam – is een van de merken van Kimberly Clark. Het wordt op diverse plekken in Europa geproduceerd, in welke fabriek kon de woordvoerder niet zeggen. Wel duidelijk is dat Page Original gemaakt wordt van verse vezels, voor ongeveer 70 procent afkomstig uit duurzame bossen – te zien aan het FSC Mix-logo.

Edet Family

8 rollen voor 2,70 bij AH. Duurzaam:

Ook Edet Family wordt gemaakt van verse vezels. Het hout hiervoor is volledig afkomstig uit FSC-bossen. Edet is onderdeel van SCA, dat ook het Sola-toiletpapier van de Aldi en Lotus toiletpapier maakt. SCA is de grootste particuliere bosbezitter van Europa, in Zweden heeft het bedrijf al 2,6 miljoen hectare in bezit. De productie van Edet vindt plaats in Stembert in België. Volgens de woordvoerder staan ook de bomen waar de verse vezels van worden gemaakt in die buurt dus er is niet veel transport nodig.

Euroshopper

8 rollen voor 2,39 bij AH. Duurzaam:

Ook Euroshopper 3-laags toiletpapier – over een paar weken te vinden als AH Basic – is gemaakt van verse vezels uit FSC-bossen. De fabriek waar de rollen geperst en gerold worden staat in Italië. De pulp komt op haar beurt uit de hele wereld, onder meer uit Canada.

Puur en Eerlijk

2,33 voor 6 rollen bij AH. Duurzaam:

Deze rollen zijn van gerecycled oud papier. Het oud papier droeg oorspronkelijk al het FSC-keurmerk. Daarom mogen de rollen ook het Der Blaue Engel-logo dragen.