Lowlands 2013 begint en nrc.nl doet het hele weekend live verslag

De eerste bezoekers van Lowlands arriveren op de camping.
De eerste bezoekers van Lowlands arriveren op de camping. Foto ANP KIPPA / Ferdy Damman

Festivalminnend Nederland gaat de komende dagen weer uit zijn dak op Lowlands. Het festival in Biddinghuizen, dat van vandaag tot en met zondag duurt, beleeft zijn 21e editie. Gisteren trokken de eerste bezoekers al naar het terrein om een goed plekje met de tent te veroveren. nrc.nl doet verslag van het hele weekend.

De organisatie strikte voor het festival artiesten als de Editors, Nick Cave and the Bad Seeds en Nine Inch Nails. Tom Odell is vandaag om half twee een van de eerste artiesten die het podium betreedt. Later staan onder meer de heren van de Jeugd van Tegenwoordig, die hun nieuwe albumtitel bekendmaken op het festival, op de planken. Morgen en zondag volgen namen als The Opposites, Major Lazor, Franz Ferdinand en The Knife.

De afgelopen dagen gaven onze muziekrecensenten al tips voor muziek op Lowlands die absoluut niet gemist mag worden. Maar waar kijkt de Lowlandsganger zelf eigenlijk naar uit? Uit onderzoek van streamingdienst Deezer voorafgaand aan het festival bleek dat de nummers van Major Lazor en The Opposites momenteel erg populair zijn. Deezer verzamelde data uit drieduizend playlists van alle artiesten die op Lowlands te vinden zijn en stelde daaruit een Deezer-Lowlands top 40 samen.

Watch Out for This van Major Lazor (morgen om 20.50 uur) werd afgelopen maand het meest toegevoegd aan Deezer-playlists:

Daarop volgt Sukkel voor de Liefde van The Opposites (morgen om 16.30):

Bezoekers stromen binnen

Om half twee beginnen vandaag de eerste concerten en om één uur opent het festivalterrein, maar de eerste bezoekers stromen sinds gisteren al de camping binnen om tentjes op te zetten. Een Twitter-impressie van de eerste foto’s van #LL13:

Twitter avatar Jeunesang Frederieke Jongbloed De #PvdA deelt oordopjes uit op station Lelystad voor de Lowlandsgangers, veel plezier! #LL13 http://t.co/c481yLQ18C
Twitter avatar hendriksmj Martijn Hendriks En hij stáááát!! En ik sta ook! En iedereen staat! ZzzIk ga uit m’n dak! #LL13 http://t.co/qwUdEr2Jed
Twitter avatar Grolsch Grolsch Nog eventjes wachten, maar we zijn er klaar voor! #LL13 http://t.co/v8g4gP2jPb

nrc.nl volgt Lowlands op de voet

nrc.nl is dit weekend ook van vrijdag tot en met zondag op Lowlands te vinden. NRC-muziekrecensenten houden ons op de hoogte over de beste concerten, NRC-fotografen zetten de mooiste beelden van Lowlands 2013 op de digitale plaat, en nrc.next-redacteuren lopen rond op het terrein en bloggen over hoe schoon het sanitair is, over hoe bezoekers dit jaar weer zo veel mogelijk drank het festivalterrein opsmokkelen, en over hoe minister Dijsselbloem het voor een Lowlands-publiek doet in de LLowgenda.

Iedere dag van 13.00 uur tot 23.00 uur liveblogt nrc.nl de laatste updates van Lowlands door.