Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Atletiek

Koningin polsstokhoogspringen bekritiseerd om homostandpunt

‘In Rusland leven mannen met vrouwen en vrouwen met mannen.’ De Russische atlete Jelena Isinbajeva sprak zich gisteravond op een persconferentie in heldere bewoordingen uit voor de Russische anti-homowetten. Isinbajeva is de koningin van het polsstokhoogspringen.

Jelena Isinbajeva viert haar gouden plak in het polsstokspringen op het WK in Moskou.
Jelena Isinbajeva viert haar gouden plak in het polsstokspringen op het WK in Moskou. Foto AFP / Kirill Kudryavtsev

‘In Rusland leven mannen met vrouwen en vrouwen met mannen.’ De Russische atlete Jelena Isinbajeva sprak zich gisteravond op een persconferentie in heldere bewoordingen uit voor de Russische anti-homowetten.

Isinbajeva is de koningin van het polsstokhoogspringen. Dinsdag werd ze nog wereldkampioen op het WK atletiek in Moskou. Gisteren wist Isinbajeva opnieuw de publiciteit te halen. Dit keer niet vanwege haar sportprestaties, maar door zich achter de omstreden anti-homowet te scharen.

‘Gebaar voor homobeweging respectloos voor Russen’

De afgelopen dagen toonden enkele atleten zich op het WK solidair met de homobeweging. Zo droeg de Amerikaanse atleet Nick Symmonds zijn zilveren medaille op de 800 meter op aan zijn homoseksuele vrienden in de Verenigde Staten. De Zweedse hoogspringster Emma Green Tregaro en de Zweedse sprintster Moa Hjelmer lakten hun nagels in de regenboogkleuren.

“Respectloos”, zo vindt Isinbajeva. Het openlijk uitdragen van homoseksualiteit kan volgens haar niet in Rusland.

“Russen wijken misschien af van de andere Europeanen, maar wij houden ons in het buitenland wel aan de wetten. In Rusland verwachten wij van bezoekers eenzelfde houding.”

De Britse atlete Louise Hazel riep gisteren het IOC op om Isinbajeva’s rol als ambassadeur van de Jeugd Olympische Spelen in Sotsji te herzien.

‘Hoe kun je zo achterlopen in deze tijd?’

Tegenover BBC Radio 5 laat de Amerikaanse sprinter Symmonds weten:

“It blows my mind that a young, so well-educated woman can be so behind the times. [...] Guess what Yelena - a large portion of your citizenship are normal, standard homosexuals.”

Symmonds wilde zijn wedstrijden zelfs rennen met een regenboogsticker op zijn shirt. Maar dat liet hij maar achterwege toen hij hoorde dat hij daarvoor een gevangenisstraf riskeerde.

Op Twitter worden ook Isinbajeva’s sponsoren Nike en Adidas aangesproken:

Twitter avatar sebasvds Sebas van der Sangen Is wondering what @Nike thinks of views Russian athlete #Isinbajeva on homosexuality/equality?! Perhaps time to rethink sponsorship!

‘IOC heeft regering al om opheldering gevraagd’

Sportredacteur Henk Stouwdam over de uitspraken van Isinbajeva:

“De woorden van Isinbajeva zijn extra gevoelig, omdat zij tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji burgemeester van het atletendorp is. De internationale discussie over de omstreden antihomowet spitst zich toe op die Spelen, omdat het IOC op grond van zijn handvest geen discriminatie naar geaardheid toestaat. Het IOC heeft de Russische regering al om opheldering gevraagd, maar die nog niet gekregen.”

Update 11.23 uur:

Isinbajeva: ik ben mogelijk verkeerd begrepen

Isinbajeva lijkt geschrokken te zijn van de internationale ophef over haar uitspraken. In een verklaring laat ze vandaag weten ‘mogelijk verkeerd begrepen’ te zijn.

“”English is not my first language and I think I may have been misunderstood when I spoke yesterday. What I wanted to say was that people should respect the laws of other countries particularly when they are guests.”

“I respect the views of my fellow athletes and let me state in the strongest terms that I am opposed to any discrimination against gay people.”

‘Zij tilde de sport naar acceptabel niveau’

De 31-jarige Isinbajeva is tweevoudig olympisch kampioen (2004 en 2008) en drievoudig wereldkampioen (2005, 2007 en 2013). Na het WK stopt ze tijdelijk met topsport om moeder te worden om uiteindelijk weer op de Spelen van 2016 in Rio terug te keren (bij goede prestaties).

Stouwdam eerder in NRC over de betekenis van Isinbajeva voor de sport:

“De 31-jarige Russin kan met opgeheven hoofd vertrekken. Ze heeft veel betekend voor het polsstokhoogspringen, dat tot diep in de vorige eeuw als een curiositeit voor vrouwen werd gezien. De buitenwereld keek meewarig naar het gestuntel met de stok. Want dat was het in de meeste gevallen. De sport was bij de vrouwen te slecht ontwikkeld om serieus te worden genomen. Pas met de entree van Isinbajeva kwam de acceptatie. De Russin tilde de discipline naar een acceptabel niveau. Na een aarzelend begin met een sprong over de schamele vier meter in 1998 wipte ze tien jaar later als eerste atlete over de vijf meter. Een kunststukje dat ze vaak zou herhalen met als hoogtepunt 5,06 meter, nog steeds het wereldrecord.”