‘Huiskameroptredens veranderden onze folk’

The Lumineers spelen hun akoestische folk morgen op Lowlands. Ze begonnen met een New Yorkse elektrische rocksound, maar dat bleek niet intiem genoeg.

Zanger-gitarist Wesley Schultz van The Lumineers: „Hou het simpel.”
Zanger-gitarist Wesley Schultz van The Lumineers: „Hou het simpel.” Foto anji@lamusicarock.com

Folk als muziekstijl blijft in de belangstelling staan. Een akoestische gitaar, een banjo, fiddle of een harmonieuze samenzang – de afgelopen tien jaar verwerkten steeds weer nieuwe bands en artiesten die elementen van het genre in hun liedjes. Denk aan Mumford & Sons, Fleet Foxes, Laura Marling, Bon Iver – hoe uiteenlopend deze bands ook klinken, ze worden allemaal met de folkstijl geassocieerd.

Ook de muziek van de Amerikaanse band The Lumineers wordt vaak folk genoemd: om de akoestische stijl, de manier van zingen en de melodieën. Hun titelloze debuut-cd uit 2012 en single Ho Hey werden een internationaal succes, de groep kreeg twee Grammy-nominaties (beste nieuwkomer en beste americana-cd), optredens zijn uitverkocht.

Zanger-gitarist Wesley Schultz (30), die de band oprichtte in 2005, voelt zich „ongemakkelijk” bij het folketiket. „Ik denk dat folk-achtig beter klopt.” Schultz zit in een café in Amsterdam, en vertelt samen met zangeres-celliste Neyla Pekarek (26) over de achtergrond van hun liedjes en hun spontane stijl van optreden, waarbij Pekarek losjes over het podium danst en de muzikanten met instrument en al door de zaal wandelen. „Folk is een naam die je moet verdienen”, vindt Schultz. „Er horen bepaalde karakteristieken bij. Bijvoorbeeld dat je doordrongen bent van de Amerikaanse muzikale geschiedenis. Wij waren een keer op tournee met Old Crow Medicine Show en als we dan aankwamen in Alabama, zeiden ze: ‘Laten we Alabama spelen’, of een ander oud lied dat ik niet kende. Zij kennen voor elke situatie een toepasselijk nummer. Dán ben je een echte folkband.”

„Ook in de onderwerpen heeft folk een traditie: folkliedjes hebben de wereld veranderd, denk aan de burgerrechtenbeweging. Dat soort teksten kom je bij ons niet tegen”, zegt Pekarek. Schultz: „Ik zing gewoon leuke liedjes. Als ik de wereld zou willen verbeteren, kan ik beter iets gaan dóén.”

Wat niet wil zeggen dat The Lumineers uitsluitend vrolijk klinken. De hitsingle Ho Hey is een uitbundig nummer, maar liedjes als Slow It Down en Dead Sea kregen een spaarzame sound mee waarbij Schultz smekend een geliefde toezingt.

Pekarek is opgeleid als barbershop-zangeres. Ze kan veelstemmige harmonieën zingen en studeerde bovendien opera en jazz. Schultz: „Daar hoor je in onze muziek niet veel van terug. Wij willen het simpel houden. Simpel om te spelen, maar niet simpel om te schrijven.” Pekarek knikt. „Daar zit veel gepuzzel in.” Volgens Schultz zijn hun liedjes op verschillende manieren aan te kleden, maar ze bleken het best tot hun recht te komen in de huidige akoestische stijl. Die stijl heeft een praktische achtergrond, zegt Pekarek. „We woonden in New York, en speelden onze liedjes elektrisch, met een rocksound. Toen begonnen we te toeren, overal in Amerika, en speelden in de mooiste zalen. Maar we waren onbekend dus er was bijna geen publiek. Na afloop kregen we vaak het aanbod om te komen optreden bij mensen thuis, in hun huiskamer.”

„Ik zag het eerst niet zitten”, zegt Schultz lachend. „We kwamen uit de New Yorkse scene, stoer en elektrisch, en ineens zouden we een huisconcert geven. Ik vond het hippieachtig, zo met zijn allen zingen. Het moest natuurlijk ook akoestisch, anders was het te hard. Maar uiteindelijk deden we het toch.”

Dat verdiende lekker. „En het was een ontdekking”, vertelt Pekarek. „Soms werden het heel wilde party’s. En soms zaten gasten heel stil te luisteren.”

Schultz: „Telkens als we in een huiskamer terugkwamen, waren er meer mensen: eerst acht, dan twintig, dan veertig. Na afloop gingen we met de hoed rond en verdienden we meer dan bij reguliere optredens. Die intieme manier van spelen heeft ons geluid gevormd, omdat in een huiskamer alles wordt uitvergroot. Je merkt onmiddellijk als iets niet werkt.”

„Ook ons gedrag veranderde”, gaat Pekarek verder. „We zijn spontaner geworden, we lopen gewoon rond. En het oogcontact dat je in zo’n intieme situatie met het publiek maakt, proberen we ook in grote zalen vol te houden.”

The Lumineers, Lowlands zaterdag 17 aug, 18.15-19.15u, Alpha-podium.