Flinke stijging in huizenverkoop - ‘cijfers geven sprankje hoop’

Foto ANP / Erik van 't Woud

De huizenverkoop is de afgelopen maanden stevig aangetrokken. Het aantal verkochte woningen steeg in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar met 29,6 procent. In totaal wisselden 9.659 huizen van eigenaar, meldt het Kadaster vandaag. In vergelijking met juni steeg de woningverkoop met 33,7 procent.

De verkoopstijging was in juli het sterkst bij tussenwoningen. Daarvan werden 35,6 procent meer verkocht dan in juli 2012. Bij appartementen is de stijging met 23,7 procent het laagst. In Gelderland werden ruim de helft meer huizen verkocht. Limburg kende de kleinste verkoopstijging met 7,3 procent.

Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment dat de notaris deze bij het Kadaster laat inschrijven. Dat is dus het moment van eigendomsoverdracht, de koper wordt eigenaar van de woning.

‘Sprankje hoop, maar geen grote conclusies aan verbinden’

Politiek redacteur Erik van der Walle in een reactie:

“Sinds januari is het aantal verkochte woningen niet zo hoog geweest. In december vorig jaar zagen we nog een uitschieter naar boven de 17.000. Die piek heeft mogelijk te maken hebben met de nieuwe hypotheekregels die per 1 januari werden ingevoerd. Wellicht wilden veel kopers voor het einde van het jaar nog profiteren van de oude, fiscaal gunstigere hypotheekregels. De verplichting om annuïtair af te lossen is in januari ingegaan. Volgens het Kadaster is december altijd de maand waarin relatief veel verkopen worden vastgelegd.

Deze cijfers geven een sprankje hoop, maar we moeten er niet te grote conclusies aan verbinden. Door het lage aantal woningverkopen, neemt de betrouwbaarheid op detailniveau af. De percentages lopen dan al snel in de papieren.”

Aantal geregistreerde verkochte woningen over 2 jaar:

Bron Kadaster