Er is nog hoop

Er is echt nog wel wat te maken van de Pier, vindt de curator Volgende maand is er een veiling, er zijn al honderd geïnteresseerden Gedacht wordt aan een attractiepark, ‘PC aan zee’ of meer horeca

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers.
Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Stadsverslaggever Den Haag

De Pier is géén bouwval. Curator Marc Udink wil af van de „negatieve beeldvorming” dat het bouwwerk elk moment in zee zou kunnen storten. Daarom belegde hij gisteren een persconferentie in een Schevenings hotel.

Het onoverdekte bovendek van de Pier wordt op last van politie en brandweer gesloten, maakte Udink vorige week bekend in een brief aan de ondernemers die nog actief zijn op de Pier. In november sloot de gemeente een gedeelte van de Pier af wegens instortingsgevaar. De gemeente heeft daarop spoedreparaties laten uitvoeren.

Toch verkeert de huidige Pier, die werd geopend in 1961, in „opmerkelijk goede conditie”, zegt Dirk Jan Peters van Royal HaskoningDHV. Het ingenieursbureau heeft in 2012 onderzoek gedaan naar de staat van het bouwwerk in Scheveningen.

Een nieuwe eigenaar zal de eerste vijf jaar 1,2 miljoen euro moeten investeren om de Pier veilig te houden, naast jaarlijkse onderhoudskosten van 50.000 euro. Als een nieuwe eigenaar alle palen onder de Pier wil behouden moeten op langere termijn 69 van de 187 palen gerenoveerd worden. Het structurele onderhoud voor een exploitatieduur van minimaal twintig jaar begroot het ingenieursbureau op 7,2 miljoen euro.

Van der Valk kocht de Pier in 1991 voor 1 gulden van Nationale Nederlanden. Mede door de hoge onderhoudskosten draaide de Pier al jaren met verlies. De ligging in zee is uniek, maar ook lastig. Plannen van Van der Valk om een hotel op de Pier te bouwen, bleken bijvoorbeeld niet haalbaar. Het horecaconcern zette de Pier in maart 2012 te koop en in juni van dat jaar maakte Van der Valk bekend te stoppen met de exploitatie. Een koper werd niet gevonden.

De bv waar De Pier onder valt werd afgelopen januari failliet verklaard. Van der Valk heeft door een „samenloop van omstandigheden” besloten om een faillissement aan te vragen, zo liet een woordvoerder in januari weten. „De Pier was al lang niet rendabel en de kosten en schulden bleven zich opstapelen. Dat was niet meer op te brengen.”

Honderd geïnteresseerden

Van der Valk verweet de gemeente te afwachtend te zijn. Ook zou de gemeente afspraken niet zijn nagekomen. Het familiebedrijf hoopte de Pier samen met de gemeente op te knappen, maar daar zag het stadsbestuur niets in. „De gemeente en Van der Valk hebben elkaar jaren in een wurggreep gehouden”, zegt curator Udink. Nu denkt de overheid volgens de curator „heel goed” mee.

Udink probeert de Pier via een openbare veiling te verkopen. Potentiële kopers moeten een borg van 1 miljoen euro storten of een bankgarantie afgeven. „We willen dat alleen serieuze partijen meebieden”, zegt Udink. Het startbedrag voor de veiling op 24 september wordt later deze maand bekendgemaakt. Volgens de curator hebben ongeveer honderd partijen interesse getoond. „Hoeveel daarvan daadwerkelijk gegadigden zijn zal moeten blijken.”

Hoewel Van der Valk de Pier niet rendabel heeft kunnen krijgen, is dat wel degelijk mogelijk, stelt Udink. Horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners presenteerde gisteren zes ideeën voor de Pier: van een pretpark (met bijvoorbeeld een reuzenrad) tot een ‘PC aan zee’, met dure winkels. Een andere mogelijke bestemming omschrijft het adviesbureau als ‘bèta op zee’, met onder meer hightechwinkels. Vooral in een attractiepark en een ontwerp met ruim veertig „horecaconcepten van over de hele wereld” ziet Guido Verschoor van het adviesbureau veel potentie.

Maar alle plannen zijn volgens hem financieel haalbaar, onder meer vanwege de grote aantrekkingskracht van Scheveningen. „Jaarlijks komen hier dertien miljoen bezoekers, van wie zeven miljoen van buiten Den Haag.” Een investeerder zal tussen de „8 en 40 miljoen euro” in de Pier moeten steken, afhankelijk van de gekozen bestemming. Daar valt dan wel een jaarlijks rendement van zo’n 10 procent op te halen, zegt Udink. „Dit is geen luchtfietserij.”

De curator heeft er alle vertrouwen in dat de gemeente zal instemmen met eventuele nieuwe ontwikkelingen op de Pier. De uitgewerkte ideeën passen volgens hem in het bestemmingsplan. De oppervlakte van de Pier is nu ruim 10.000 vierkante meter en er zijn diverse uitbreidingsmogelijkheden. Udink: „Je kunt hier straks voor maximaal 30.000 vierkante meter ontwikkelen, dat is uniek. Er gloort hoop voor de Pier.”