Aandelen Douwe Egberts massaal aangemeld

Bijna 90 procent van de aandelen van koffie- en theeconcern DE Master Blenders 1753 – vooral bekend van Douwe Egberts – is door aandeelhouders ter overname aangeboden. Dat maakte de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB) vanochtend bekend.

Ook meldde de investeerder dat de aanmeldingstermijn voor de aandelen DE is verlengd tot 17 september. De investeringsmaatschappij bracht in april een overnamebod uit op DE Master Blenders, van 12,50 euro per aandeel. Om een bedrijf van de beurs te halen is 95 procent van de aandelen nodig.

DE heeft 15 tot 20 procent particuliere aandeelhouders in de VS, van wie onbekend is of ze wel weten dat ze de aandelen bezitten. Dat komt omdat DE voor de beursgang in handen was van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee.

Bij DE is er daarom een truc bedacht om te voorkomen dat de deal mislukt. De constructie komt erop neer dat als 80 tot 95 procent van de aandelen is aangemeld, DE fuseert met een lege dochtermaatschappij van de bieder. Die dochter zal vervolgens na de fusie worden ontbonden, waarbij de minderheidsaandeelhouders een vergoeding krijgen en de overname is voltooid. Nu bijna 90 procent van de aandelen is aangemeld, lijkt de overname van DE dus geslaagd. De totale overnamesom bedraagt ongeveer 7,5 miljard euro.

Vorig jaar juli keerde Douwe Egberts onder de naam DE Master Blenders 1753 terug op de Nederlandse beurs, nadat het ruim drie decennia onderdeel was geweest van Sara Lee. Maar de verzelfstandiging verliep problematisch.

Vlak na de beursgang werd een grote boekhoudfraude bij een Braziliaanse dochteronderneming van DE bekend en na een half jaar stapte bestuursvoorzitter Michiel Herkemij op na ruzie met president-commissaris Jan Bennink. Die nam daarop de leiding over.

Afgelopen voorjaar bleek dat JAB het hele bedrijf wilde overnemen. Bij de beursgang had JAB al meer dan 10 procent van de aandelen verworven. Volgens DE blijft het hoofdkantoor in Nederland en blijven de fabrieken in Utrecht en Joure open.

Topman Jan Bennink verdient een bonus van 5,7 miljoen euro aan de overname, bovenop de waarde van zijn aandelenpakket (8,2 miljoen euro). Ook andere aandeelhouders profiteren: aandelen die in juli 2012 voor 8 euro zijn gekocht, zijn nu 12,50 euro waard.