VN snel naar Syrië voor onderzoek naar gebruik chemische wapens

Secretaris Generaal Ban Ki-moon ziet de inspectie van de VN als 'effectief afschrikmiddel' tegen het gebruik van chemische wapens.
Secretaris Generaal Ban Ki-moon ziet de inspectie van de VN als 'effectief afschrikmiddel' tegen het gebruik van chemische wapens. Foto AFP/John Moore

De Verenigde Naties sturen zeer snel een team inspecteurs naar Syrië om beschuldigingen van het gebruik van chemische wapens te onderzoeken. Dat meldt een woordvoerder vannacht tegenover persbureau AP.

De Verenigde Naties melden dat er afspraken zijn gemaakt met de Syrische regering. Die gaat akkoord met drie bezoeken aan locaties waar gebruik zou worden gemaakt van chemische wapens, zo ook aan Khan Al-Assal, een plaats buiten de stad Aleppo. Ook is de veiligheid van de inspecteurs gegarandeerd volgens deze afspraken.

De VN-inspecteurs blijven voorlopig maximaal twee weken in Syrië. In overleg met de regering in Damascus kan die periode vervolgens worden verlengd, aldus de VN.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon gelooft volgens de woordvoerder dat een effectief onderzoek naar de genoemde beschuldigingen als ‘belangrijk afschrikmiddel’ kan dienen, en dus het gebruik van chemische wapens kan helpen voorkomen.

Eerder inspectieplan afgewezen

Een eerder inspectieplan van de VN werd door het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken nog afgewezen in april. Secretaris-generaal Ban Ki-moon zou het onderzoek veel te breed hebben getrokken. Het zou een schending van de Syrische soevereiniteit zijn geweest om de VN in het hele land toegang te geven. Toegang is er nu dus wel, maar die is alsnog beperkt.

Gedurende de ruim twee jaar durende burgeroorlog in het land, hebben het leger van president Bashar al-Assad en de rebellen elkaar over en weer beschuldigd van het gebruik van chemische wapens. Andere landen spraken zich ook in steeds sterkere mate uit over de vermeende inzet.

Rusland zei in maart dat rebellen chemische wapens hadden gebruikt. Volgens Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS was er “geen twijfel” dat de regering dit had gedaan. De VS achten het inmiddels bewezen dat er bij dergelijke aanvallen mogelijk 150 mensen zijn omgekomen. President Obama heeft de inzet van chemische wapens door de regeringstroepen van Assad eerder een “rode lijn” genoemd, implicerend dat de VS zouden kunnen ingrijpen wanneer deze overschreden werd.

De Zweedse hoogleraar Ake Sellström leidt namens de VN sinds eind maart het officiële onafhankelijke onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Syrië.