Opvallende jonge zangers bij gala van Nationale Reisopera

Robeco Summernights: Operagala van Nat. Reisopera, Ned. Blazers Ensemble. Gehoord: 14/8 Concertgebouw A’dam.

De Nationale Reisopera – na de bezuinigingen met 60 procent minder geld en 82 personeelsleden minder – begon opgewekt aan de toekomst met een Operagala. Het was de vuurdoop van acht jonge getalenteerde zangers, op het meest prestigieuze muzikale podium: het Amsterdamse Concertgebouw.

Tania Kross, ooit een aankomend talent bij de Reisopera presenteerde een cavalcade met 27 vocale en instrumentale nummers. Zelf zong ze ook, onder andere uit haar slavenopera Katibu di Shon. De vocale muziek reikte van Bach, Händel, Mozart en Rossini tot Bizet en Wagner. De nieuwe generatie jonge zangers mag er zijn. Sopraan Iris van Wijnen, mezzosopraan Anna Traub en bas-bariton Yavuz Arman Izleker zongen een fraai Mozart-terzet, bas-bariton Nicolas Crawley viel op met O du, mein holder Abenstern en met tenor Bassem Alkhouri zong hij het duet uit De Parelvissers. Sopraan Johane Ansell zong een aria uit de Johannes Passion én Wagners Einsam in trüben Tagen, hoogst ongebruikelijk.

Sopraan Bernadeta Astari bleek een animerende actrice, bariton Bora Balci was Figaro én Escamillo. Het Nederlands Blazers Ensemble nam soms de zaak geheel over met bewerkingen van muziek van Randy Newman, Radiohead en Ricardo Veno, uitstekend gespeeld.