Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Drie gestolen werken Museum Van Bommel van Dam vermoedelijk terecht

Het lege haakje in museum van Bommel van Dam na de roof in maart.
Het lege haakje in museum van Bommel van Dam na de roof in maart. Foto ANP

Drie van de vier gestolen kunstwerken die in maart uit het Museum Van Bommel van Dam in Venlo werden gestolen zijn vermoedelijk terecht. Een man zit vast in verband met deze zaak. Dat meldt de politie.

Volgens het politiepersbericht werd afgelopen gisteravond een tas met daarin twee kunstwerken afgegeven bij hoofdbureau van politie in Amsterdam. Daarbij werd één verdachte aangehouden en werden de twee kunstwerken in beslag genomen. Maar kunsthandelaar Arthur Brand meldde vannacht op Twitter dat hij drie werken heeft ingeleverd bij de Amsterdamse politie.

Twitter avatar brand_arthur Arthur Brand #BommelVanDam vannacht heb ik 3 gestolen werken afgeleverd bij de Adamse politie mbt #museumroof Venlo

De politie spreekt van twee schilderijen en wil voor de rest weinig kwijt over de zaak Een politiewoordvoerder meldt wel dat een derde schilderij “in vizier is”.

“Het doek is veiliggesteld, maar we hebben het nog niet fysiek in handen.”

De man die nu is opgepakt was in het bijzijn van Brand, meldt Dagblad de Limburger. De politie wil niks kwijt over de rol van Brand, die zich bezighoudt met opsporen van gestolen en vervalste kunst. Wel was de politie de doeken al op het spoor voordat er gisteren schilderijen werden ingeleverd, aldus de woordvoerder. De verdachte zal morgen, vrijdag 16 augustus, worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De echtheid van de kunstwerken moet nog worden vastgesteld, maar waarschijnlijk gaat het om de drie gestolen werken van de Nederlandse beeldend kunstenaar Jan Schoonhoven. Het vierde werk dat gestolen werd, van Tomas Rajlich uit de Collectie Manders, is nog spoorloos. Samen hebben de werken een verzekerde waarde van 1,1 miljoen euro.

Update 19.07 uur:
Arthur Brand laat in een telefonische reactie weten dat hij op dit moment niet te veel kwijt kan over de zaak. Hij heeft vannacht niet drie schilderijen, maar twee schilderijen en de papieren van het derde schilderijen afgeleverd bij de politie. Hij heeft de werken niet opgespoord vanwege de “hoge beloning” die is uitgeloofd. Brand:

“Wij doen zo vaak dit soort dingen en vragen nooit nooit naar een beloning. Zelfs een boekenbon zit er vaak niet in. Maar het gaat erom dat de kunst weer terug is.”

Een van de gestolen werken van Jan Schoonhoven. Foto Museum Van Bommel van Dam