Zengames: niet schieten maar rustig bezinnen

Niet opgefokt schietend rondrennen, maar kalm vertoeven in een mooi winterlandschap: hoe beter de gamespeler zich concentreert, des te meer vogels en zonlicht hij krijgt, tot hij de zomer bereikt.

Verschillende Nederlandse bouwers van computerspellen werken aan games waarvan je rustig wordt en tot zelfinzicht komt; geïnspireerd door zenboeddhisme, wellness en mindfulness. In Utrecht wordt het spel Daydream ontwikkeld (van de winter naar de zomer ) en Remembering, waarin een abstracte ‘ervaring’ eigen herinneringen naar boven brengt. In Den Haag wordt gewerkt aan het avonturenspel Laka: op reis komt de speler voor vragen te staan als: geef je een zwerver geld, of loop je verder?

Dit past in een internationale trend. Games als Child of Eden, Osmos, FlOw, Flower en Journey proberen de spelers in een contemplatieve staat te brengen, vaak door middel van muziek. Een genrenaam is er nog niet – sommigen noemen ze ‘zengames’ of ‘poëtische spelen’ – maar ze draaien allemaal om een meer persoonlijke speelervaring dan klassieke games. Ze stimuleren de speler zich naar binnen te richten, in plaats van op een extern probleem, en leiden tot minder stress. Daydream wordt hierom ook aangeboden aan wellnesscentra en tandartsen.