Terwijl Nederland in recessie blijft, klimt de eurozone eruit

De Nederlandse economie is gekrompen in het vierde kwartaal ten opzichte van het derde kwartaal.
De Nederlandse economie is gekrompen in het vierde kwartaal ten opzichte van het derde kwartaal. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Nederlandse economie kromp ook het afgelopen kwartaal, met 0,2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De recessie houdt daarmee aan. Gemiddeld lieten de eurolanden wel groei zien, van 0,3 procent.

Het is het vierde kwartaal op rij dat de Nederlandse economie krimpt, iets waar economen al rekening mee hielden. In het eerste kwartaal van 2013 kromp de economie met 0,4 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2012. “De krimp vlakt af”, zei Pieter Hein van Mulligen van het CBS daarom vandaag bij de presentatie.

Ten opzichte van een jaar eerder is de economie het afgelopen kwartaal 1,8 procent gekrompen. De consumptie daalde in die periode met 2,4 procent, de investeringen met 9,4 procent. De economische krimp houdt nu al vier kwartalen aan, de dalende consumptie al twee jaar.

Werkloosheid stijgt verder, naar 8,7 procent

De werkloosheid is ook weer verder gestegen, naar 8,7 procent. Er kwamen in juli 19.000 werklozen bij en dat betekent dat er nu ongeveer 694.000 Nederlanders zonder werk zitten.

Volgens Erik van der Walle, politiek redacteur van NRC, is de nieuwe krimp niet onverwacht:

“De afnemende krimp is inderdaad niet verrassend. De werkloosheidscijfers zijn wel weer heftig: een verdere stijging naar 8,7 procent. Ook springt in het oog dat de bedrijfsinvesteringen met bijna tien procent afnamen ten opzichte van vorig jaar. Daar moet het herstel toch wel vandaan komen.”

Begrotingtekort naar 3,9 procent

Het Centraal Planbureau meldde vanmorgen dat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op 3,9 procent. Dat is hoger dan in juni, toen de verwachting nog op 3,7 procent stond. Het kabinet-Rutte wil zes miljard bezuinigen, een bedrag dat ook door eurocommissaris Olli Rehn genoemd werd. Dat betekent wel dat de drieprocentsnorm in 2014 niet gehaald wordt.

Wel optimisme in Frankrijk en Duitsland

Ondertussen gaat het in Frankrijk en Duitsland beter: de Franse equivalent van ons CBS liet weten dat de economie daar met een half procent is gegroeid in het afgelopen kwartaal. Daarmee komt een einde aan de recessie in de tweede economie van Europa. De grootste economie, Duitsland, noteerde een verrassend grote groei van 0,7 procent. De consumenten- en overheidsuitgaven groeiden en ook werd er meer geëxporteerd.

Om ons heen gaat het dus een stuk beter. Voert het kabinet-Rutte een slecht beleid, aangezien we zo achterblijven? Volgens Van der Walle heeft het daar slechts voor een deel mee te maken:

“Het is te makkelijk om te roepen dat het door het overheidsbeleid komt. Wij hebben onze eigen problemen, met name op de huizenmarkt. Daardoor blijft het consumentenvertrouwen laag en dat draagt er in grote mate aan bij dat wij het minder goed doen.”

Eurozone laat recessie achter zich

De eurozone is inmiddels uit de recessie geklommen, zo meldt het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. De zeventien lidstaten van de Europese Unie deden het gemiddeld 0,3 procent beter dan in het voorgaande kwartaal.

De goede cijfers uit Duitsland en Frankrijk dragen daar voor een belangrijk deel aan bij, maar ook Portugal deed het aanzienlijk beter (een groei van 1,1 procent in het afgelopen kwartaal). Italië daalde met 0,2 procent, net als Nederland. In Spanje en Zweden was de krimp 0,1 procent. In Cyprus kromp de economie met 1,4 procent. Van Griekenland zijn geen cijfers naar buiten gebracht door Eurostat.