Vicepresident Egypte El-Baradei treedt af - ‘dodental opgelopen tot 149’

De interim-vicepresident van Egypte, Mohammed el-Baradei, stapt op.
De interim-vicepresident van Egypte, Mohammed el-Baradei, stapt op. Foto EPA

De interim-vicepresident van Egypte, Mohammed el-Baradei, stapt op. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een brief die El-Baradei aan interim-president Adly Mansour heeft geschreven. Hij zegt af te treden uit protest tegen het gewelddadige optreden van de Egyptische autoriteiten tegen de aanhang van de afgezette president Mohammed Morsi.

El-Baradei schrijft in de brief dat “de begunstigden van wat vandaag gebeurde degenen zijn de mensen die oproepen tot geweld, terrorisme en zijn de meeste extreme groepen”. El-Baradei:

“Zoals u weet, zag ik dat er vreedzame manieren waren om deze botsing in de maatschappij te beëindigen. Er waren voorgestelde en acceptabele oplossingen om te beginnen aan een nationale consensus. [...] Het is moeilijk voor mij geworden om de verantwoordelijkheid te blijven dragen voor beslissingen waar ik het niet mee eens ben en waarvan ik de gevolgen vrees. Ik kan de verantwoordelijkheid voor ook maar één druppel bloed niet dragen.”

In een reactie op het nieuws heeft de voorzitter van de Egyptische Sociaal-Democratische Partij laten weten dat verder niemand uit het Egyptische kabinet zal aftreden om de verwikkelingen van vandaag. Zowel de premier, Hazem el-Beblawi, als de vice-premier, Ziad Bahaa El-Din, zijn lid van deze partij, schrijft Reuters.

De tweede islamistische partij van het land, de Nour partij, riep vanmiddag op tot een einde aan het geweld. Volgens de partij dreigen de gewelddadigheden de maatschappij te verdelen. De partij houdt de regering verantwoordelijk voor het bloedvergieten van vandaag.

Update 21.45 uur: In tegenstelling tot eerdere berichten, zouden hoge functionarissen van de Moslimbroederschap Mohammed el-Beltagi en Essam el-Erian niet zijn opgepakt. De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken, Mohammed Ibrahim, liet vanavond weten dat ze nog zullen worden opgepakt. Eerder vandaag werd bekend dat de zeventienjarige dochter van el-Beltagi om het leven is gekomen bij de protesten.

Dodental opgelopen tot 149

Het aftreden van El-Baradei volgt op een dag van hevige gewelddadigheden in het land. Egyptische ordetroepen zijn sinds vanochtend bezig met een ontruiming van tentenkampen van de aanhang van ex-president Mohammed Morsi. De aanhangers hielden op twee plekken in Kairo al weken zitprotesten en eisten dat hun president weer zou worden geïnstalleerd, die vorige maand werd afgezet door het leger.

De ontruiming gaat gepaard met veel geweld. Elders in de hoofdstad en in andere steden in het land sloeg de vlam daarop ook in de pan. Hoewel het onduidelijk blijft hoeveel doden en gewonden zijn gevallen, hebben de Verenigde Naties vanmiddag laten weten dat het ernaar uitziet dan honderden mensen zijn gedood of gewond zijn geraakt bij het treffen tussen veiligheidsdiensten en demonstranten.

Volgens het Egyptische ministerie van Gezondheid is het dodenaantal landelijk opgelopen tot 149, meldt persbureau AP. Onder de doden zijn politie-agenten en burgers. Ook zouden volgens het ministerie 1.403 mensen gewond zijn geraakt. De Moslimbroederschap spreekt zelfs van meer dan driehonderd doden en negenduizend gewonden. Onze correspondent in Kairo Gert van Langendonck legde over de verschillende gemeldde dodenaantallen eerder uit:

“De Moslimbroederschap overdrijft het aantal doden waarschijnlijk, eerder spraken ze van tweeduizend doden, terwijl de overheid er eerder te weinig noemde. De cijfers van het ministerie van Gezondheid zijn wel redelijk betrouwbaar, omdat zij de doden tellen die in ziekenhuizen zijn binnengekomen. Zij tellen echter niet de doden die nu nog in veldhospitalen liggen, dus we kunnen wel verwachten dat het dodenaantal zeker nog oploopt.”

De gevechten zijn volgens Van Langendonck nog niet afgelopen. Op drie plekken in Kairo zijn nog steeds gevechten tussen ordetroepen en aanhangers van Morsi. Ook in de rest van het land duren gevechten voort. Voorafgaand aan de gevechten van vandaag zijn in Egypte al rond de 250 mensen om het leven gekomen sinds de afzetting van Morsi.

Noodtoestand afgekondigd en avondklok ingesteld

De interim-president van Egypte heeft vanaf vier uur vanmiddag voor een maand in het hele land de noodtoestand afgekondigd. Met de noodtoestand hopen de autoriteiten het steeds verder oplopende geweld in te dammen.

Met de noodtoestand gaat een avondklok gepaard in Kairo en tien provincies van de 27 provincies van het land. Ook in Alexandrië en Suez wordt de avondklok opgelegd. De avondklok geldt van zeven uur ‘s avonds tot zes uur ‘s ochtends, en zal waarschijnlijk ook de hele komende maand gelden. Wie niet aan de avondklok gehoorzaamt, zal gevangen worden gezet, heeft de regering laten weten.

Er klonk vandaag hevige internationale kritiek op het optreden van de ordetroepen, en de instelling van noodtoestand en avondklok.