Vele tientallen doden bij ontruiming zitprotesten Morsi-aanhangers in Egypte

Egyptische veiligheidstroepen gebruiken traangas tegen aanhangers van de verdreven president Morsi in de binnenstad van Kairo.
Egyptische veiligheidstroepen gebruiken traangas tegen aanhangers van de verdreven president Morsi in de binnenstad van Kairo. Screenshot video AP

Egyptische ordetroepen zijn vanochtend begonnen met het ontruimen van de kampen met Morsi-aanhangers. Die hielden op twee plekken in Kairo al weken zitprotesten en eisten dat hun president weer zou worden geïnstalleerd. Berichten over dodenaantallen bij de ontruiming variëren van 43 (volgens persbureau AFP) tot 600 (volgens een woordvoerder van de Moslimbroederschap).

Ooggetuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat de politie met traangas heeft geschoten in het grootste kamp, in Nasser City in het noordoosten van Kairo, terwijl een politiehelikopter boven het kamp cirkelde en legervoertuigen dichtbij stonden geparkeerd. Ook zou het leger volgens een ooggetuige van persbureau Reuters het vuur hebben geopend op een groep stenen gooiende demonstranten.

Op beelden van de Egyptische staatstelevisie is te zien dat de ordetroepen ondertussen al diep zijn doorgedrongen in het tentenkamp. Ze zijn op weg naar een moskee die al ruim een maand het epicentrum van de protesten is. Naar verluidt hebben leiders van de Moslimbroederschap zich in de moskee verschanst.

Ordetroepen ontruimen een plein in Nasser City. Foto AP / Ahmed Gomaa

Bij het tweede, kleinere kamp, nabij de Universiteit van Kairo, werden eerder op de dag pantservoertuigen en bulldozers ingezet. Dit kamp zou ondertussen geheel ontruimd zijn.

Op de Arabische nieuwszender Al-Arabiya zijn beelden te zien van wolken traangas, ingezakte tentjes en brandende autobanden. De ontruiming is via een livestream te volgen.

Toch wilden de Egyptische veiligheidstroepen het liefst zo weinig mogelijk pottenkijkers bij de ontruiming. NRC-correspondent Gert van Langendonck meldt op Twitter:

Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck At Nahda police in civilian clothes turn away journalists #Egypt
Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck #pr Locals say big battle here just now, MB armed with machine guns #Egypt

Van Langendonck is enigszins verbaasd over de omvang van het huidige geweld. Hij schrijft vandaag in NRC Handelsblad:

Dat het nieuwe regime zou optreden tegen de aanhangers van Morsi werd al weken verwacht. Maar de voorbije dagen was juist de indruk ontstaan dat de voorstanders van een voorzichtiger aanpak het pleit aan het winnen waren.

Beelden van Al-Jazeera:

Onduidelijk hoeveel doden er precies zijn gevallen

Een ooggetuige meldde vanochtend aan Reuters dat zeker vijftien mensen zouden zijn omgekomen bij de operatie. Hij zei dat hij hun lichamen had gezien. Persbureau AFP telde tot nu toe 43 doden. De Moslimbroederschap sprak eerst over dertig, later over honderd en nu over 300 doden. Een woordvoerder van de Moslimbroederschap heeft het op Twitter zelfs al over 600 doden:

Twitter avatar gelhaddad Gehad El-Haddad death toll now estimated at 600, bodies still coming, no end in sight . god save egypt

Volgens een leider van de Moslimbroederschap zouden er zeker 9.000 gewonden zijn. Het Egyptische ministerie van volksgezondheid houdt het echter op ‘slechts’ negen dode betogers en drie omgekomen leden van de ordetroepen. Vanuit het ziekenhuis in Rabaa klinken op Twitter echter andere geluiden:

Twitter avatar hugobachega Hugo Bachega Inside hospital in #Rabaa, shooting outside, imppssible to get out #Cairo
Twitter avatar Alastair_Beach Alastair Beach 42 bodies in Rabaa field hospital morgue http://t.co/SAIhjchMwn

Zeker 200 arrestaties, ook leiders Moslimbroederschap

De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat zeker 200 mensen zijn gearresteerd: vijftig in Nasser City en 150 uit het kamp bij de universiteit. Correspondent Van Langendonck schrijft over de arrestaties op Twitter:

Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck Locals say 2-300 arrested earlier from the Nile side #egypt

Onder de gearresteerden zouden ook verschillende leiders van de Moslimbroederschap zijn, zei een ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen de televisiezender CBC TV. Hij kon nog geen namen noemen.

De Egyptische spoorwegen melden dat alle treinenreizen richting Kairo voorlopig zijn opgeschort. En ook in de steden Minya en Assiut kwam het vandaag al tot botsingen tussen aanhangers van Morsi en de ordetroepen.

NOS-verslaggever Sander van Hoorn over de situatie in Egypte:

250 doden sinds de militaire coup op 3 juli

De interim-regering die na Morsi’s aftreden werd aangesteld zei vorige week al haar geduld te verliezen met de zitprotesten en dat deze zouden worden opgebroken. Morsi’s achterban zei door te gaan met demonstreren totdat hun president opnieuw wordt aangesteld.

De betogers hadden zich de afgelopen tijd voorbereid op een confrontatie met de veiligheidsdiensten. Bij het grootste kamp in Nasser City zeiden straatverkopers eergisteren honderden gasmaskers, stofbrillen en handschoenen te hebben verkocht aan mensen die proberen zich voor te bereiden op traangas.

In een verklaring hekelt de Moslimbroederschap het optreden van de autoriteiten van vandaag.

“De wereld mag niet achteroverleunen en toekijken hoe mannen, vrouwen en kinderen zonder onderscheid worden afgeslacht. De wereld moet zich verzetten tegen de misdaden door de junta voordat het te laat is.”

NRC-correspondent Van Langendonck maakt in de krant van vandaag ook melding van vergeldingsacties:

Uit andere delen van Egypte komen alarmerende berichten dat aanhangers van Morsi uit wraak koptische kerken en winkels in brand hebben gestoken.

Tot vandaag waren sinds de militaire machtsgreep in Egypte op 3 juli al 250 mensen bij gevechten om het leven gekomen. Dat aantal zal na vandaag dus waarschijnlijk veel hoger zijn.