Veldloopster Herzog zou epo hebben gebruikt

Langeafstandloopster Adrienne Herzog heeft in 2011 en 2012 bij een handelaar in Mexico het eiwithormoon epo besteld. Daarnaast liet ze zich uitgebreid voorlichten over doping. Dat blijkt uit e-mails tussen de handelaar en Herzog, waarover Vrij Nederland bericht. Het weekblad beweert over honderden e-mails te beschikken.

Herzog zou in aanloop naar de NK en de EK cross in 2011 als 2012 epo hebben gebruikt. Ze won vorig jaar bij de EK in Boedapest brons.

Uit het e-mailverkeer tussen Herzog, die als schuilnaam Sophie Delilah gebruikte, en de Mexicaanse handelaar komt een beeld naar voren van een sportvrouw die hunkert naar goede prestaties en niet schroomt daarvoor doping te gebruiken. Er wordt uitgebreid gecorrespondeerd over epo en groeihormonen. In dee-mails schrijft Herzog ook dat ze het verboden testosteron gebruikt.

Om de authenticiteit van de e-mails te verifiëren, gaf de verslaggever van VN zich tegenover de Mexicaanse dealer uit voor de atlete.

Uit de mails blijkt dat Herzog ten minste één keer 24 ampullen epo kreeg toegestuurd. En dat ze de handelaar uitgebreid bedankt na goede prestaties, waaronder de Nederlandse titel veldlopen in 2011. Herzog schrijft ook dat ze bij een infuus geholpen kan worden door ‘Simon’, vermoedelijk oud-steepleloper Simon Vroemen, met wie ze een relatie heeft gehad. Vroemen is twee jaar geschorst geweest wegens doping.

Ten tijde van haar vriendschap met Vroemen was haar manager de Oostenrijker Stefan Matschiner, later ontmaskerd als dopedealer. Ze trainde onder een vroegere DDR-coach die ook met doping in verband is gebracht. Na haar breuk met Matschiner stapte ze over naar een Spaanse trainer die in 2010 werd gearresteerd als hoofd van een groot dopingnetwerk. Daarin dook ook de naam van Herzog op. De zaak werd wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. De atlete, onbereikbaar voor commentaar, wilde tegenover VN niet op de nieuwe beschuldiging reageren.