Stefan is geen schopper, nooit geweest ook

Stefan de Vrij ligt „vaker op de grond dan de spits” Hij is geen schopper Hoe doet hij het vanavond bij Oranje, in de oefenwedstrijd tegen Portugal?

De Vrij mag gaan douchen, na z’n tweede gele kaart afgelopen zondag tegen FC Twente.
De Vrij mag gaan douchen, na z’n tweede gele kaart afgelopen zondag tegen FC Twente. Foto PRO SHOTS

Redacteur Sport

Stefan de Vrij uit Ouderkerk aan den IJssel is geen Pepe, de Braziliaanse Portugees van Real Madrid die ooit een op de grond liggende tegenstander in zijn rug schopte en bij de bestrijding van Lionel Messi doorgaans geen middel schuwt. „Stefan is gewoon geen schopper, nooit geweest ook”, zegt vader Jan de Vrij. Zijn zoon is de man van de voetballende oplossing. „Ieder doet het op zijn manier”, zegt Stefan zelf.

Hij was wat stilletjes aan tafel zondagavond, zegt vader De Vrij. Het was een paar uur nadat de jonge aanvoerder van Feyenoord met twee keer geel van het veld was gestuurd tegen FC Twente, dat met 4-1 won. De week waarin hij na de verloren wedstrijd tegen PEC Zwolle van zijn trainer Ronald Koeman hoorde dat hij „meedogenlozer” moest zijn, werd zo afgesloten met een rode kaart en een milde crisissfeer in Rotterdam-Zuid.

Dan was een ontspannen training met Oranje maandagavond in Katwijk voor De Vrij een welkome break, ter voorbereiding op het oefenduel tegen Portugal vanavond. Vlak voordat journalisten het weer over Feyenoord willen hebben, vertelt hij over te lief zijn en over overcompenseren.

De Vrij antwoordt bondig, beschroomd. „Het was niet geforceerd, maar het is wel zo dat je je als team en ook als individu wilt revancheren”, zegt hij na de training in hotel Huis ter Duin over de wedstrijd van zondag in De Kuip. „Die eerste gele kaart gaf de scheidsrechter heel makkelijk. Die tweede was een kwestie van een verkeerde inschatting van mij: de bal viel tussen mij en de tegenstander in, ik zette een tackle in en miste de bal. Dan wordt er meteen gezegd: hij is geforceerd bezig.”

Alle aandacht vandaag gaat naar het verdedigingsduo van Feyenoord – als De Vrij en Bruno Martins Indi spelen in de wedstrijd tegen Portugal. Ironisch genoeg in het land waar meedogenloze stoppers als Pepe en Bruno Alves naam maakten als slager en huurmoordenaar. Metaforisch dan.

Karakter

Dan De Vrij. Keurige jongen uit een dorp aan een bocht in de Hollandse IJssel. Ach, dat gebrek aan meedogenloosheid van zijn zoon? „Hij heeft het de laatste week flink op zijn bord gehad”, zegt vader Jan aan de telefoon. Licht spottend: „Zelfs Nieuwsuur had er een item over.” Stefan zelf: „Ik ben iemand die daar wel over nadenkt, hoe ik dingen anders kan doen. Maar dit heeft met karakter te maken, dat is moeilijker te veranderen dan een inspeelpass die niet goed is. Ik ben mezelf en dat heeft me gebracht tot waar ik nu ben.”

Koeman zei vorige week dat zijn aanvoerder na een luchtduel „vaker op de grond ligt dan de spits”. Vader Jan: „We hebben het er wel over gehad. Ik zei: waarom ga je niet iets eerder de lucht in, al is het een fractie van een seconde. Dan mag je best je handen eens gebruiken. Maar ik geloof er niets van dat hij zondag aan het forceren was. Die eerste [overtreding] was een prima tackle op de bal. In de tijd van Israël en Laseroms lachten ze daarom, had de scheids amper een vrije trap gegeven.”

Daar noemt hij er twee: Rinus Israël en Theo Laseroms. Feyenoord kent een rijke traditie aan harde stoppers, maar die hingen niet bij De Vrij boven zijn bed. Hij heeft een geweldige pass, maar is niet de geboren mandekker. Type Frank de Boer – maar dan van Feyenoord.

Het Nederlands elftal keert vandaag terug naar Faro, waar Oranje zich in de kwartfinale van het EK 2004 tegen Zweden ontdeed van een strafschoppensyndroom. Maar ook het laatste duel waar centrale verdedigers Jaap Stam en Frank de Boer samenspeelden.

De Boer, Ajax-trainer, afgelopen vrijdag: „Ik zie wel gelijkenissen. De Vrij is een type De Boer, de verdediger die het voetballend oplost. En Martins Indi is dan zoals Jaap Stam.” Maar vraag De Boer of het huidige duo in hun schoenen kan staan en hij kan een grijns niet onderdrukken. „Op dit moment nog niet, nee.”

Verantwoordelijkheid

Wat wil je: De Vrij is pas 21. „Dat vergeten veel mensen nog weleens”, zegt vader De Vrij. „Hij heeft nu ook ruim honderd wedstrijden in het eerste van Feyenoord gespeeld, dat is ook ervaring. Maar noem mij de centrale verdediger van Feyenoord die er al op zijn twintigste stond met al die verantwoordelijkheid. Karim Rekik van PSV is een uitzondering.”

Op zijn zeventiende debuteerde Stefan de Vrij onder Mario Been in een van de treurigste periodes van Feyenoord. Zie zijn tranen na een nederlaag tegen Willem II in de Kuip, twee jaar geleden. Gevoelige jongen? Zijn vader: „Dat zou je denken. Maar laat ik je vertellen: toen hij op zijn zeventiende voor het eerst in De Kuip tegen Ajax speelde, moest hij tegen Luis Suárez. Ik zou geen oog dicht hebben gedaan. Maar Stefan sliep tien, twaalf uur aan één stuk. Hij is best wel koel.”