Rel bij Polare Utrecht om signeersessie Neil Gaiman

Exterieur van een filiaal van boekhandel Polare.
Exterieur van een filiaal van boekhandel Polare. Foto ANP/ LEX VAN LIESHOUT

Rel bij Polare in Utrecht. Neil Gaimanfans die hoopten zaterdag een handtekening te krijgen van de Engelse romanschrijver komen niet meer binnen. Reservering was eerst niet nodig, nu plots wel.

Op de blog Snuggly Oranges legt Gaimanfan Debby, in een artikel met de alleszeggende titel ‘How Polare, a Dutch Bookstore, crushed the dreams of many Neil Gaiman fans’, uit wat er mis is gegaan. Zij had zich voorgenomen naar de signeersessie met Gaiman te gaan in een Utrechts filiaal van Polare, aanstaande zaterdag. Omdat ze op de Facebooksite van Polare las dat reservering niet nodig was, deed ze niets. Totdat ze afgelopen zaterdag de volgende tekst las op de website van de boekhandelketen:

“Reservations are mandatory. We are fully booked. Reservations are no longer possible.”

Dat is ook wat Polare daarna op Twitter heeft gecommuniceerd:

Twitter avatar Polare Polare Helaas is de signeersessie van Neil Gaiman vol. Maak alsnog kans op een gesigneerde editie van zijn nieuwe boek: http://t.co/VgEZQ6Rt2s

Debby van Snuggly Oranges is duidelijk. ‘Polare decided to screw everyone over’, schrijft Debby op Snuggly Oranges. In een reactie op Twitter heeft Gaiman de blogger van Snuggly Oranges laten weten het probleem aan zijn Nederlandse uitgever voor te leggen.

Het is nog onduidelijk waarom Polare reserveringen voor de signeersessie van Gaiman plots verplicht heeft gemaakt. Gevraagd naar een reactie reageert een medewerker van Polare Utrecht tegenover een NRC-redacteur Ellen de Bruin defensief:

“Daar ga ik niet op reageren in de krant.”

Een woordvoerder van het hoofdkantoor van Polare verklaarde tegenover De Bruin de interesse in Gaiman ‘verkeerd te hebben ingeschat’. Normaal gesproken trekt een signeersessie tussen de 20 en 100 mensen. Nu dreigden er zo’n 300 mensen op Gaiman af te komen. Polare heeft volgens de woordvoerder op Facebook ‘een steekje laten vallen’. Daarom wil Polare de vele Gaimanfans tegemoetkomen: er wordt binnenkort een wedstrijd door Polare uitgeschreven. De prijs? Een gesigneerd exemplaar van een boek van Gaiman.

Veel fans zijn boos over de manier waarop Polare heeft gecommuniceerd en uiten hun onvrede op Twitter:

Twitter avatar asinnema Anneke Sinnema Pittige reacties richting @polare die een bezoek van celeb schrijver Neil Gaiman niet handig heeft georganiseerd. Hooivorken en fakkels?
Twitter avatar lunapuella Lydia de Leeuw Aangezien het op Facebook akelig stil blijft: zeg, @POLARE_utrecht, hoe zit dat nou met die plotselinge reserveringsplicht voor Neil Gaiman?