Nederland door late tegengoal gelijk in Portugal

Middenvelder Kevin Strootman viert zijn goal tegen Portugal.
Middenvelder Kevin Strootman viert zijn goal tegen Portugal. Foto AFP / Francisco Leong

Het Nederlands elftal heeft vanavond gelijkgespeeld in een oefenduel tegen Portugal. In Faro eindigde het in 1-1. AS Roma-middenvelder Kevin Strootman zorgde na zeventien minuten met een afstandsschot voor de openingstreffer, maar vlak voor tijd maakte Cristiano Ronaldo gelijk.

In elf eerdere ontmoetingen won Nederland slechts één keer van Portugal. Vorig jaar werd in de groepsfase van het EK verloren van de Zuid-Europeanen, en Portugal eliminerde het Nederlands elftal in 2004 en 2006 op een eindtoernooi.

In Portugal toonde Nederland vanavond echter weinig ontzag voor de opponent. Debutant Paul Verhaegh hield zich uitstekend staande tegen superster Ronaldo en stond daarmee symbool voor het sterke spel van Oranje.

Strootman scoort 1-0

Na zeventien minuten leidde de Nederlandse dadendrang tot de openingstreffer. Jeremain Lens hield op de achterlijn goed het overzicht en vond zijn voormalige ploeggenoot van PSV, Kevin Strootman. De middenvelder tekende met een droge knal van net buiten het strafschopgebied voor de 0-1.

Na een klein half uur spelen ontsnapte Nederland aan de gelijkmaker, toen Ruben Micael een enorme kans onbenut liet. De ploeg van Van Gaal kwam in het einde van de eerste helft meer onder druk, maar wist niettemin schadevrij de kleedkamers te halen.

Meer kansen voor Portugal in tweede helft

In de tweede helft trok Portugal de lijn van het einde van de eerste helft door. Na 64 minuten kreeg Ronaldo zijn eerste grote kans, maar de aanvaller van Real Madrid zag zijn inzet stijlvol gekeerd worden door goalie Michel Vorm. Even later ontsnapte Oranje wederom toen Paulo Machado de lat raakte.

In de slotfase was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Vorm. Lange tijd wist Nederland met kunst- en vliegwerk de Portugese storm te overleven, maar drie minuten voor tijd viel de gelijkmaker alsnog. Ronaldo werd bij een corner volledig over het hoofd gezien en kon van dichtbij binnentikken. (Novum)