Opinie

Linkshandigenwinkel

Linkshandigen voelen zich graag bijzonder. Het leek me daarom als linkshandige wel aardig om deel te nemen aan een evenement, gisteren op Internationale Linkshandigendag.

Op de website linkshandigendag.nl kon ik geen evenement vinden. Alleen wat weetjes en de verwijzing naar een ‘uitstekende online winkel’ voor linkshandigen in Almere. Voor meer informatie over Linkshandigendag kon je bellen met Sander Reijn.

Bellen met Sander Reijn bleek een volstrekt onorigineel idee. Vorig jaar hadden dertien radiostations gebeld, dit jaar stond de teller al op elf, waaronder Radio 1, 2, 5, 6 en 538. De Telegraaf, De Gooi- en Eemlander en de Volkskrant. De regionale televisieomroep had al gebeld, Hart van Nederland kwam nog langs. Dat ik linkshandig was, maakte evenmin indruk: „Een hoop van je collega’s ook”, zei Sander.

De wistjedatjes lepelde hij zo op: „Je bent creatiever. Je gaat eerder dood, Freek.” Daarna: „Nee hoor, allemaal mythes.”

De enige activiteit gekoppeld aan Linkshandigendag bleek het kopen van een dunschiller voor linkshandigen in de webwinkel van Sander, die trouwens rechtshandig is.

Is dat niet wat overdreven, een dunschiller voor linkshandigen? „Je klaagt niet hè”, zei Sander. „Mijn vrouw, linkshandig, ook niet. Totdat ze een keer zo’n dunschiller voor linkshandigen gebruikte en het verschil merkte.”

Ook een schaar voor linkshandigen, als kind een uitkomst, leek me op latere leeftijd niet meer zo nodig. Maar ook daar was Sander het niet mee eens: „Jij knipt zeker nooit in kleding, Freek.”

Een collegeblok had Sander ook voor linkshandigen. Kun je zo’n blok niet gewoon omdraaien? „Ja, maar dan zit de kantlijn aan de verkeerde kant.”

Verder verkocht hij nog kurkentrekkers voor linkshandigen, blikopeners, puntenslijpers, bestek. En een toetsenbord waarop het cijferblok links in plaats van rechts zit. „Freek, hoe vind je die?”

Het productaanbod was een belangrijk onderdeel van de Linkshandigendag, beaamde hij. „Zo’n dag brengt weer wat reuring op de sociale media, er gaan weer wat van die fabeltjes rond en op de website nemen de aanvragen toe. Wij zijn de enige linkshandigenwinkel in de Benelux.”

Sander Reijn deed me denken aan Jan Rona, supermarktmanager van de Jumbo in Groningen. Jan haalde vorige maand het nieuws door als eerste supermarkt in Nederland alvast de pepernoten in het schap te leggen. Ik kreeg Jan destijds amper aan de lijn vanwege de vele interviews die hij had, van BNR tot NOS. Pepernoten, hartje zomer, hoe durfde hij? Elk jaar, vertelde Jan, probeerde hij weer de eerste te zijn. En elk jaar opnieuw reageerden de media verontwaardigd, stelden dezelfde vragen. Jan kon er wel om lachen: voor de pepernotenverkoop waren het de beste weken.

Ook Sander had bij de leverancier alvast een extra doosje dunschillers besteld.

Deze zomer vervangen Freek Schravesande en Ellen de Bruin de vaste columnisten Margriet Oostveen en Arjen van Veelen.