Klokkenluider Manning betreurt het toegebrachte leed

Bradley Manning komt aan bij Fort Meade voor de voortzetting van de veroordelingsfase in zijn militaire proces.
Bradley Manning komt aan bij Fort Meade voor de voortzetting van de veroordelingsfase in zijn militaire proces. Foto Reuters / James Lawler Duggan

De veroordeelde Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning (25) betreurt het dat hij met het lekken van geheime documenten naar Wikileaks de Verenigde Staten heeft gekwetst. Dat zei hij vandaag volgens persbureau Reuters voor de krijgsraad tegenover zijn rechter, die binnenkort zijn straf moet bepalen.

Manning zei in een verklaring:

“Het spijt me dat mijn daden mensen hebben gegriefd. Het spijt me dat ze de Verenigde Staten leed hebben toegebracht.”

Hij voegde toe dat hij begreep wat hij had gedaan en welke beslissingen hij had genomen, en dat hij begrijpt dat hij daarvoor de prijs moet betalen. Desondanks zei hij dat hij destijds niet van mening was dat hij met het lekken van informatie schade zou berokkenen.

Het is de eerste keer dat Manning zijn excuses aanbiedt voor zijn handelen sinds zijn proces op 3 juni op de militaire basis van Fort Meade, vlakbij Washington, begon.

De verdediging van Manning probeerde vandaag een mildere veroordeling te bevorderen door te tonen dat de meerderen van soldaat Manning tekenen van stress bij Manning zouden hebben genegeerd. Zo zou Manning zich volgens een psycholoog geïsoleerd hebben gevoeld omdat hij worstelde met zijn geaardheid.

Mannings verdediging toonde deze foto van Manning gekleed als vrouw, een foto uit 2010, om te laten zien dat Manning worstelde met zijn geaardheid. Manning zou deze foto van hem in een jurk en met een blonde pruik naar een meerdere hebben gestuurd met de tekst ‘Dit is mijn probleem’. De verdediging argumenteerde vandaag dat dit soort tekenen aantoonden dat de soldaat geen werk als inlichtingenanalist had moeten krijgen. Foto Reuters / U.S. Army

Manning is al veroordeeld voor negentien aanklachten, variërend van spionage tot diefstal, computerfraude en overtreding van militaire voorschriften. Van de belangrijkste aanklacht werd hij vrijgesproken: hulp aan de vijand door het lekken van geheime informatie.

De straf moet de rechter echter nog bepalen. Hij kan rekenen op een lange gevangenisstraf van maximaal negentig jaar. Hulp aan de vijand had Manning een levenslange gevangenisstraf kunnen opleveren. Op zijn vroegst volgende week zal het vonnis worden uitgesproken. De aanklager krijg daarvoor ook nog de gelegenheid aan het woord te komen.

WERELDNIEUWS DOOR WIKILEAKS

Manning, geboren in Oklahoma, is de schuchtere militair die drie jaar geleden wereldnieuws werd toen via klokkenluiderssite WikiLeaks geheime documenten en videobeelden over de Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan werden gepubliceerd.

Zo kwamen beelden vrij van een luchtaanval met een Apache-helikopter in Bagdad in 2007, waarbij negen mensen werden gedood, onder wie een fotojournalist en een chauffeur van het persbureau Reuters. Al die informatie was afkomstig van Manning, die in 2009 naar Irak was gestuurd om daar te werken als inlichtingenanalist. Meer dan 700.000 in Irak verzamelde documenten, waaronder diplomatieke communicatie en informatie over de oorlog in Afghanistan, speelde hij in handen van WikiLeaks. In 2010 werd hij gearresteerd.