Is na de negerzoen nu de zigeunersaus aan de beurt?

Foto EPA / Holger Hollemann

Er zijn klachten over zigeunersaus, bleek vandaag uit curieuze berichtgeving in Duitse media. Niet dat er iets mis was met het product, maar de naam zou volgens een belangenvereniging discriminerend zijn.

Na de negerzoen zou nu ook de zigeunersaus aan een andere naam moeten worden geholpen. En dan hebben we het nog niet gehad over jodenkoek, moorkop of blanke vla. Volgens de Duitse indieners van de klacht zou zigeunersaus beter pikante saus heten, of paprikasaus. Maar niet zigeuner, die naam wordt door veel Sinti en Roma als discriminerend ervaren.

Eerder stond Eskimo-ijs ter discussie

Een medewerker van Knorr in Duitsland wijst op de honderdjarige geschiedenis van het woord zigeunersaus en weet niks van een negatieve en racistische bijklank. Eerder werd er in Oostenrijk al een discussie gevoerd over eskimo-ijs. De naam Eskimo zou door veel Inuit als discriminerend worden. Toch werd de naam na overleg gehandhaafd.

Klacht komt van een kleine groep in Duitsland

De klacht is door het Forums für Sinti und Roma uit Hannover ingediend. Ze zeggen ook dat de saus niet te herleiden is naar Sinti of Roma, eerder naar Hongaren. De club uit Hannover is niet bepaald representatief voor de Sinti en Roma in Duitsland. De centrale raad van Duitse Sinti en Roma blijkt echter niet zo zwaar te tillen aan de naam. Ze roepen enkel op tot een kritisch gebruik van taal en zeggen geen voorstander te zijn van dogmatische regels.

Een verbond van levensmiddelenproducenten uit Bonn zegt een half jaar geleden na klachten al bij grotere Sinti en Roma-organisaties te hebben geïnformeerd of de naam als discriminerend wordt ervaren, maar geen antwoord te hebben gekregen op die vraag.

Ook in Nederland blijkt de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland zich absoluut niet druk te maken om de naam zigeunersaus. Woordvoerder Meine van der Vaart zegt:

“Wat een onzin. Laten ze zich ergens anders druk over maken. Wij hebben hier meer problemen met het uitsterfbeleid dat door de regering wordt gevoerd ten opzichte van woonwagenbewoners. Dat is pas zwaar discriminerend. Of al die onzin die Frans Bauer verkondigt over zigeuners, maar zelfs daar gaan we niet tegen protesteren.”